Träningstips
15 september 2021 19:24
Ridsportplus

Gladare häst med dressyr i skogen

Experten tipsarVariation i dressyren gör arbetet roligare för både häst och ryttare. Det menar tränaren Lena Bredberg, som delar med sig av sina tips.

Gladare häst med dressyr i skogen
”Om du och din häst har roligt utomhus, då blir det också bra resultat. Titta på Ulla Håkanson, en fantastisk förebild. Hon har utbildat många hästar till Grand Prix ute i naturen”, säger Lena Bredberg. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

B-tränaren Lena Bredberg vill slå ett slag för att rida dressyr ute.
– Det är väldigt viktigt att variera underlaget i dressyren. Men vi rider också på väldigt många ställen för att dressyren ska bli roligare för häst och ryttare. Du kan aldrig få en häst som inte tycker att det är roligt att prestera, säger Lena Bredberg.

Men det är inte bara naturbana eller skänkelvikning ute som ger en trevligare häst.
– Över huvud taget är det väldigt lösgörande att rida ut mycket i skog och mark. Vi brukar trava och galoppera på stigar, det stärker ligament och senor. Vi får aldrig skadade hästar av det – skadar sig gör de när de sparkar varandra i hagen.

Stärkande för senorna

Traningstips_bredberg__0013
Lena Bredberg är B-tränare i fälttävlan och hoppning, och B-domare i hoppning. Hon är landslagsledare för ponnyfälttävlan och driver Stora Wäsby som är ett utbildnings- och inackorderingsstall i Upplands Väsby. Foto: Sandra Nordin Johansson

Det som däremot är viktigt är att underlaget inte är för djupt, för det kan ge skador.
– Hårda grusvägar är bra för road work. Trava i lugn takt och balans, det är stärkande för senorna. Men rid inte i obalans och inte för fort, tipsar Lena Bredberg.

Hon tror att hästarna tappar livsglädjen av att bara gå i ridhus.
– Bara att du byter miljö, till exempel rider dressyr på ett fält, tror jag är bra. Och på vintern går det att rida dressyr ute om du broddar, även om det gäller att anpassa tempot efter underlaget.

En viktig sak är att hästen ska vara framme för skänkeln.
– Om hästen kommer till något den tycker är läskigt ska den ha mer respekt för din skänkel än den är rädd för brevlådan.

Säker häst i täten för unghästarna

Unghästar får gå med en säker häst före.
– Om något är läskigt är det bra att gå fram och tillbaka flera gånger och berömma. Jag tror inte på att slå dem, för då blir de bara mer rädda för den där brevlådan.

Ett sista tips från fälttävlanstränaren är att rida mycket i backar.
– Det stärker balans, muskulatur, leder och ligament. Det blir bra intervallträning att galoppera upp och skritta ner. Men vi travar och galopperar nedför också, om det inte är riktigt brant.

Adobe-photoshop-2021148369645277485
Utnyttja vägarna Foto: Sandra Nordin Johansson

Utnyttja vägarna

Om du rider på en väg, träna till exempel öppna, vänd över vägen, rid sluta utefter vägkanten, rid skänkelvikning fram och tillbaka över vägen, rid sluta – och så vidare.
– Det blir korta sträckor och hästarna blir alerta, säger Lena Bredberg.

Ett annat tips är att jobba med tempoväxlingar. Utnyttja gärna vad som finns bredvid vägen, till exempel träd, för att ta ut riktmärken. Öka till ett visst träd, minska till nästa.

Galoppombyten går fint att öva på en väg.
– Det är lättare att hålla en linje då, att hålla hästen rak. Byt galopp, när det känns bra, byt åt andra hållet. När det känns bra går det att byta ofta och då kommer du nästan in på seriebyten.

Traningstips_bredberg__0011
Lösgörande runt träd Foto: Sandra Nordin Johansson

Lösgörande runt träd

På gården har Lena Bredberg en dunge där hon särskilt gillar att träna 3- och 4-åringar.
– Det är en liten, liten naturbana. Det är bra att rida unghästar där för att de ska lära sig följa vikthjälperna.

Tanken är att svänga mycket bland träden. Det är också bra om det går att ha cavalettibommar ute för att kunna variera arbetet.
– Det gäller att inte använda så mycket hand, utan trampa ner i stigbygeln och få hästen att följa vikthjälperna. Det här gör att de blir otroligt säkra på fötterna.

Rid i skritt, trav och eventuellt galopp, och anpassa vägarna efter hästens utbildningsståndpunkt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden