Träningstips
7 januari 2022 16:29
Ridsportplus

Favoritövningen som ger en avslappnad häst

ProffstipsetFör Anne-Carin Klinge Sporrong, B-tränare i dressyr, är det A och O att eleven verkligen förstår vad tränaren vill förmedla. Hon tipsar om övningen ”slarviga skänkelvikningar”, där eleven lär sig hur inner- och yttertygel samverkar.

Favoritövningen som ger en avslappnad häst
Anne-Carin Klinge Sporrong tipsar om "slarviga skänkelvikningar". Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Rid rätt på yttertygeln

    Många vet med sig att hästen ska ridas på yttertygeln men vet inte hur. Att bara sitta och hålla i yttertygeln skapar spänning. Hästen måste visserligen ridas upp på yttertygeln men sedan får den inte låsas där. Hästen ska vara precis lika mjuk och igenom på yttertygeln som på innertygeln.

    När eleverna kommer till mig för första gången får de ofta öva på att släppa lite på yttertygeln. En favoritövning som mina elever är väldigt duktiga på är att rida slarviga skänkelvikningar. Det är ett enkelt sätt att få hästen att lossa bogar och länd och ryttaren att släppa på yttertygeln.

    2. Förböj och tappa bakdelen

    _dsc4969
    Anne-Carin Klinge Sporrong Foto: Natalie Lindholm

    En slarvig skänkelvikning är detsamma som att rida en förböjd skänkelvikning där du tappar bakdelen lite. Det kan låta lite bakvänt men det ger väldigt avslappnade hästar.

    Tänk dig att du ska rida med framdelen först åt sidan och med ledande bogar. Sedan släpper du helt enkelt ut yttersidan. Hästen ska inte vika sig, din innerskänkel jobbar lite tillbakadragen för att få till en mjuk böj i yttersidan. Hästen ska stretcha i sin yttersida. I och med att du tappar bakdelen ganska rejält kommer bakbenen röra sig lite snett inunder hästen. Det här stretchar länden väldigt effektivt och får hela hästen att slappna av. Se till att du har tillräckligt mycket innerskänkel så hästen vill söka sig framåt nedåt mot din yttertygel. Kontakten i handen ska vara mjuk.

    3. Ge och ta i samma mån

    Tänk på att innertygeln drar neråt och yttertygeln lyfter. För att få hästen att komma ner runt innerskänkeln rider du ner den på innertygeln. Tänk dig att du rider från innerhjälperna upp mot ytterhjälperna.

    Dina händer ska fungera lite som på ett cykelstyre. Med det pratar jag inte om handställningen utan om att du måste ge efter lika mycket på innerhanden som du tar på ytterhanden och vise versa. Innertygeln får absolut inte gå mot manken för då viker du hästen. Tänk i stället att innertygeln jobbar mot inner bakben.

    Rid övningen med slarviga skänkelvikningar både i trav och galopp och gärna på diagonalen, även om den även går att rida längs med  långsidan. Det här är bra både när du behöver korrigera hästen en aning och när du värmer upp. Så snart du fått loss hästen i sidorna blir det mycket lättare att samla.

    4. Våga prova – inget förstörs

    För hästen ger den här övningen bra balans, det går nämligen inte att göra en slarvig skänkelvikning med en obalanserad häst. Du får lösgjorda bogar, mjuka sidor och en bra mun på hästen.

    För dig som ryttare blir det lätt att känna om balansen är som den ska. Du har också guldläge för att träna tajming och hjälpgivning. Våga prova! Hästen kan inte ta skada av den här övningen, även om du inte utför den helt rätt i början, dessutom förstår hästen inte att du gör fel utan kommer försöka rätta sig efter din ridning. Testa dig fram. Kanske måste du dra bak innerskänkeln lite mer? Kanske måste du böja lite mindre? Hästen är otroligt förlåtande så länge du inte är dum mot den.

    5. Använd på framridningen

    Har du en häst som gärna spänner upp sig på framridningen är den här övningen kanon. Genom skänkelvikningen får du nämligen loss manken och länden, typiska ställen där hästen blir spänd och vägrar släppa ner ryttaren när den blir nervös. Har du gjort övningen hemma kommer hästen att känna igen den och förknippa övningen med avslappning. På så sätt kan du nästan programmera in avslappning även när din häst känns lite stram.

    Fakta

    Tänk på!

    Det är lätt att glömma bort men all träning tar stryk av tävling. På tävling rider du ofta lite stummare och själva momentet skapar spänning hos både häst och ryttare. Därför är det extra viktigt att jobba med lösgörande och avslappnande övningar mellan tävlingarna.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Håll motivationen uppe – träningstips för alla (16)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden