Ridsport Play, Träningstips
22 september 09:15

Träna upp hästens kroppskännedom

När hästen lär sig hantera sin egen kropp på bästa sätt, då händer det grejer.
− Det handlar om att lära hästen kroppskontroll, säger Viveca Ewards, vars passion är hästens rörelseapparat.

Träna upp hästens kroppskännedom
När du börjar jobba med hästens stabilitet ser du en ökad kraftutväxling. Hästen får mer tryck i musklerna, och prestationen ökar. Foto: Anna Nyberg

Viveca Ewards har hållit på med rehab och prehab, alltså förebyggande arbete, i över 20 år. För åtta år sedan stötte hon på patrull med en rehabhäst, och det gav henne en helt ny insikt.

− Mina vanliga metoder vid rehab, som longering och tömkörning, fungerade inte alls på honom. Han blev bara mer och mer stressad, så då klädde jag av honom allt och hade honom ensam i paddocken. Då började han jogga lugnt runt mig, och jag insåg att metoderna jag försökt med hade varit helt fel för honom.

Utifrån den insikten började Viveca ta fram sitt eget koncept som hon kallar equibodybalance, där hästen med så lite yttre påverkan som möjligt ska lära sig hitta sin egen balans.

− Under den här resan har jag lärt mig otroligt mycket om hur hästar väljer, eller inte väljer, att använda sina kroppar. Nu har jag använt metoden på tusentals hästar och sett att det fungerar, även om det kan ta olika lång tid.

Fakta

Viveca Ewards

Bakgrund: Hoppryttare.

Gör i dag: Massageterapeut som jobbar med fysioterapeutiska metoder.

Utbildning: Studerat fysioterapi både på human- och hästsidan.

Företag: Svensk Hästrehab med mottagning utanför Kungsbacka.

6 Viveca Madelene Och H„st An
Expandera

Biomekaniska underverk

− Det handlar helt enkelt om att lära hästen använda sin egen kropp på bästa sätt. Vi hästmänniskor har blivit drillade att se oss som Guds gåva till hästarna, och att vi ska tala om för hästen hur den ska röra sig. Biomekaniskt är hästarna underverk, och vi ska bara underlätta för dem att använda sin egen kropp. Men vi behöver lära dem att använda sin kropp så att de håller för våra användningsområden.

Senare tiders avel har inriktat sig på att ta fram hästar som är atletiska, men på bekostnad av den ursprungliga stabiliteten och därmed hållbarheten.

− Hästarna blir överrörliga, och instabiliteten påverkar också prestationen.

Har inte koll på hovarna

– Kroppsmedvetenhet är en oerhört viktig del i hästens utbildning och ändå så otroligt förbisedd. Det är inte ovanligt med hästar som är uppåt tio år och fortfarande inte har koll på var de sätter hovarna eller var kroppen börjar och slutar. De har hållits i små hagar med mycket tid i boxen, de har haft ryttare som kontrollerat deras rörelser för att det ska se perfekt ut och det har gjorts på ett perfekt underlag. Det bygger inte kroppsmedvetenhet. 

– Att få röra sig fritt och bli utmanad att använda kroppen på olika sätt på olika underlag och i olika övningar ger receptorer och nervsystem förutsättningar att skapa kroppsmedvetenhet.

Ut i skogen!

Viveca rekommenderar promenader i skog och mark, avsuttet så att ryttarens kropp och balans – eller brist på balans – inte påverkar hästen.

– Har man inte möjlighet att ge sig ut off road i skogen kan man hitta på annat som stimulerar, exempelvis bommar. Men inte perfekt utlagda bommar där kroppen kan sätta på autopiloten för att ta sig över. Lägg hellre bommarna huller om buller. 

– Färdigheter utvecklas genom utmaning, inte genom redan tillrättalagd perfektion.

Ska gå långsamt

Viveca förklarar hur nervsystemet styr hur mycket kraft hästen kan utveckla. Om det finns en instabilitet i kroppen trampar hjärnan och nervsystemet på bromsen för att kroppen inte ska skadas.

Stabilitetsträning kan ge stora vinster, säger Viveca. Men det finns ett men.

− Det kan se tråkigt och ineffektivt ut, och det ska gå långsamt, och vi hästmänniskor vill gärna se mer fart och fläkt när vi tränar hästar

− När vi börjar öka på i farter och i träning använder hästen de övergripande, globala musklerna, men min metod går ut på att jobba med de muskler som ligger nära lederna, de stabiliserande musklerna som ger klartecken till de globala musklerna om hur mycket utväxling de kan kräva. Dessa muskler kommer man åt i det långsamma arbetet.

Viveca Ewards om hur hon kan hjälpa hästar och ryttare

Fakta

5 övningar vid arbete från marken

  1. Ryggning 
    Att gå bakåt är bra för både raka magmuskeln och höftböjarna. Hästen ska gå avspänt och med sänkt huvud. Ryggningen ska vara rytmisk och gärna lite längre än när du ryggar till häst. Målet är en rak ryggning. En sned ryggning avslöjar hur din häst använder kroppen. En ryggning kan liknas vid en situp.
  2. Lägg små volter
    Hästen får inte skruva sig som i en fram- eller bakdelsvändning utan ska trampa på. En liten volt stretchar hästens utsida och aktiverar de inre magmusklerna. Om ryggningen kan liknas vid en rak situp, är de små volterna som en sned situp.
  3. Volter för bogfrihet
    Jobba med små volter men med fokus på att hästen sätter sitt yttre framben framför och förbi det inre, med så stora rörelser som möjligt. Det ökar rörligheten i bogarna.
  4. Skritt som massage
    En skritt med så stort övertramp som möjligt är som en helkroppsmassage. En skritt på gränsen till trav ger bäst effekt, liksom att arbeta i en trav som är på gränsen till skritt. Den avslappnade traven ger bäst impulser till att aktivera magen.
  5. Variera under 20 minuter
    Alla hästar oavsett ras, ålder och inriktning, mår väl av att arbetas med stärkande övningar för hand. Arbeta i 20 minuter och variera mellan skritt med övertramp, jogg, ryggning och små volter.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Håll motivationen uppe – träningstips för alla (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden