Träningstips
18 juni 2022 14:48
Ridsportplus

Slingrig övning ger bättre rytm

ProffstipsetOS-mästaren Ingrid Klimke berättar hur hon tränar rytm, balans och noggrannhet med en övning som hon kallar för "the snake line".

Slingrig övning ger bättre rytm
Ingrid Klimke är svårklassryttare i både fälttävlan och dressyr. Hon har två guld i lag för Tyskland från OS och EM samt ett från VM i fälttävlan. 2017 blev hon Europamästare. Hennes far är OS-ryttaren i dressyr, Reiner Klimke. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den här övningen kallar Ingrid Klimke för “the snake line”, eller ormlinjen. Det är en linje med tre cavaletti som står diagonalt på mittlinjen av ridbanan. Här tränar du rytm, balans och noggrannhet.

Steg 1

Så går övningen till: Rid i galopp på en serpentinlinje med två bågar. Avståndet mellan första och andra cavalettin är 10 meter och mellan den andra och tredje är avståndet 13,5 meter. Använd gärna koner som hjälp för att komma ut ordentligt i bågarna.

Steg 2

Rid så här: Börja med att rida en av linjerna på serpentinen och galoppera över två cavaletti i taget. När det fungerar byter du varv och galopperar över den andra serpentinbågen. Först när du känner att du har bra koll på galoppen åt båda hållen kan du komma på hela linjen.

Försök hålla dig till tre galoppsprång mellan första och andra cavalettin och fyra galoppsprång mellan andra och tredje. Det är viktigt att du räknar galoppsprången och byter galopp över varje cavaletti. För att lyckas med det gäller det att du ändrar böjning och ställning på hästen över hindret så att hästen landar i rätt galopp.

Steg 3

Avancera: Nästa övning är ganska komplicerad och du bör bara rida den om du redan har riktigt bra flyt i övningen innan.

Här kommer du in rakt på mittlinjen över de diagonala cavalettibommarna. Tanken är att du lägger hästen på två galoppsprång mellan de första två hindren och tre galoppsprång mellan andra och tredje.

Steg 4

För erfarna ryttare: Det finns även en tredje variant av övningen. Ingrid Klimke är dock noga med att påpeka att övningen är svår och kräver att både ryttare och häst är i balans och att steg två och tre flyter på.

För att rida den här övningen bör du också ha tillgång till en stor bana, Ingrid Klimke rekommenderar minst 30 x 70 meter.

Här lägger du till ett fjärde cavalettihinder till övningen du redan byggt upp. Avståndet mellan hinder nummer tre och fyra ska vara 16 meter. Om du rider övningen på en serpentin ska du hålla fem galoppsprång på den sista linjen. Rider du rakt på blir det fyra galoppsprång.

Fakta

Tips!

1skiss
Skiss över banan

Räkna galoppsprången högt när du rider så blir det lättare för dig att känna av rytmen i galoppen.

Tänk på!

Den här övningen är fysiskt krävande för hästen, så se till att ta pauser emellan övningarna och jobba inte för länge.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden