ProffstipsetProblem att se distanser? Då ska du träna upp rytmen. Hoppryttaren Janika Sprunger berättar om vikten av balans, bålstyrka och en känsla för rytm.
Janika Sprunger: ”Rid från magen”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
1. Stabilitet
Grunden i all ridning ligger i att du arbetar hästen från sätet, sedan med skänkeln och till sist genom handen. För att komma till rätt ridning gäller det alltså att du har balans, corestyrka och en känsla för rytm.
Sedan jag själv fick barn kämpar jag mycket för att hitta min balans i
sadeln igen, men det är ett arbete som måste göras. Ju mer du är i balans, desto mer skyddar du nämligen din kropp från skador och ju starkare du är i din coremuskulatur, desto mer stabil blir du i sadeln.
2. Styrkan
Om du tittar på de allra bästa ryttarna kan du se att de alla har en väldigt stark coremuskulatur. De rider också mycket med sitsen, de samlar och driver hästen framåt med sin coremuskulatur i första hand.
Om du själv inte är stark nog i din sits kommer du snabbt märka det när du ska hoppa, till exempel i kombinationer. Orkar du inte vara med och balansera upp hästen direkt i landningen ger du bort ett par galoppsprång varje gång. Hoppar du då in i en kombination blir det svårt att få med dig hästen över hinder nummer två, du har helt enkelt inte styrkan nog att hjälpa din häst som du borde.
Att verkligen lära sig rida rätt med kroppen är så viktigt! Jag ser så många som tycker att de rider bra men de saknar i själva verket rätt position i sadeln och rider på tok för mycket med handen.
3. Träna dig själv
För att kunna hjälpa din häst inne på banan är det också viktigt att du själv är i form. I dag ser vi inte många otränade ryttare i eliten.
Det finns mycket du kan göra själv för att träna upp både styrka och balans. En klassiker för att träna upp balansen är att rida utan stigbyglar, var bara försiktig så att du inte håller balansen i handen.
En annan bra övning kan du göra hemma utan häst: Ställ dig på alla fyra, sträck ut höger ben bakåt i höjd med höften. Benet ska vara helt rakt och tån ska peka neråt. Lyft samtidigt vänster arm, fingrarna ska peka framåt och tummen uppåt. Växla mellan att sätta ner och sträcka ut arm och ben samtidigt några gånger innan du växlar till andra sidan och gör samma sak där.
4. Rytmen
Många ryttare pratar om att de stressar över att inte se distansen mellan hindren, men distansen spelar ingen roll så länge du inte har rytm i ridningen. Vill du få ut det bästa ur din häst är det rytmen du ska jobba på. Hitta en jämn, bra galopp där du behöver ändra så lite som möjligt inne på banan. Först då har din häst möjlighet att utvecklas.
Under OS 2021 blev det väldigt tydligt hur viktigt det är med rytm. De som kunde hålla rytmen från första till sista språnget, med en bra galopp, gjorde det så mycket enklare för hästarna. De som behövde bromsa och gasa på hade ingen chans inne på banan.
Var beredd på att du kommer göra misstag, det gör vi alla, men har du en bra rytm blir det lättare för din häst att hjälpa dig att hitta tillbaka till banan.
5. Tempot
Jag jobbar gärna med cavaletti i olika former när jag tränar både rytm, balans och tempo. Försök bli medveten om hur galoppen känns under dig. Vilket tempo rider du i? Håller du samma tempo genom hela övningen? När du hittat flytet kommer distanserna att te sig mer självklara.
Träna upp styrka, rytm, balans och tempo så kommer du att märka att resten kommer lite utav bara farten.
Fakta
Tips!
Ha gärna en tränare eller vän som står bredvid och tittar ibland när du rider. Gärna när du rider på cavaletti – det kan vara lätt att tappa rytmen. Att ha någon som kan korrigera dig är till stor hjälp.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på