Koll på språngenHur gör man för att se distansen, hitta avsprångspunkten? Eller är det något man känner? Recepten från fyra ryttare och tränare med erfarenhet från hoppningens olika områden innehåller till stor del samma ingredienser.
Känn distansen! Fyra experter ger sina bästa tips

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Malin Baryard Johnsson, hoppryttare
Det spelar ingen roll om du ser avstånd, om inte kommunikationen fungerar.
För att kunna känna sig säker i att se sina avstånd är mitt absolut bästa tips att öva, öva, öva och återigen öva. Det går dock inte att hoppa hinder varje dag, så ett bra tips är att öva på bommar på marken. Lägg ut bommar med olika avstånd emellan, så att du lär dig att räkna galoppsprång och att rida hästen på rätt antal steg.

Hur länge man ridit en häst, hur bra man känner hästens beteende och hur mycket rutin man har av att rida olika typer av hästar spelar stor roll när det kommer till att se avstånd. Det grundar sig i samförståndet mellan häst och ryttare.
Fakta
Malin Baryard Johnssons 3 bästa tips:
- Öva, öva och öva, gärna med bommar på marken med olika avstånd mellan.
- Träna på kommunikationen med din häst.
- Rid din häst med framåtbjudning, i rytm och se till att du kan reglera galoppsprången.
Det spelar ingen roll om du ser avstånd om inte kommunikationen fungerar. Så träna på att förstå den häst du sitter på, och på att göra dig förstådd.
Grunden till allt är samarbetet med din häst, att kommunikationen fungerar så pass bra att du är med din häst, inte emot. Viktigt är att kunna växla mellan korta och långa galoppsprång och att kunna rida din häst med framåtbjudning i en jämn rytm.
För mig som övat mycket och länge på många olika typer av hästar händer det väldigt sällan att jag inte ser något avstånd. Det dröjer heller inte särskilt länge mellan mina hoppass.
Däremot är vissa hästar svårare att komma rätt på, i dessa fall för att kommunikationen inte är på topp eller att hästen har en annorlunda eller lite svårare galopp. Då måste man som ryttare anpassa sig efter det, lära sig hästens galopp.

Lotta Björe, expertkommentator i hoppning för SVT, tränare med äldre och yngre elever
Träna med bommar på backen, med samma antal språng emellan, men olika avstånd
Den dagen ni kommer ut från banan och säger: ”Det gick åt helskotta i dag. Jag hade åtta fel, min häst var för lydig!” – den dagen skulle jag vilja uppleva.
Ofta har man fel inne på banan för att man inte kan påverka hästen tillräckligt. Man har helt enkelt för lite markarbete med sig i bagaget.
För den yngre ryttaren kan det vara svårt att påverka hästens galoppsprång tillräckligt eller på rätt sätt då, mycket i ridningen kommer med rutin. Det är också ofta svårt för en väldigt ung ryttare att hålla koll på hur många språng det är mellan hinder.
Fakta
Lotta Björes 3 bästa tips:
- Håll ett bra grundtempo.
- Håll rytmen.
- Rid bra vägar.
Jag fokuserar mer på att tempot är rätt i förhållande till hinderhöjden och att de rider i en bra rytm och med bra vägar.
Genom att jag hjälper mina elever med att tala om för dem att här är det lite kort eller här är det lite långt, får de en hjälpande hand för att utveckla sin hinderkänsla.
En hemläxa jag brukar ge mina elever är att åka hem och träna med bommar på backen, bommar där man rider samma antal galoppsprång emellan, men med olika avstånd. Då får ryttaren lära sig hur man kan påverka galoppsprångets längd utan att förlora rytmen.
Kan man reglera sin hästs galopp, tillsammans med ett bra grundtempo, samt att man kan använda sig av sina vägar, då kommer det att bli mycket enklare att både se ett avstånd och känna ett avstånd.
Ett bra ledord jag använder mycket är ”Rid där hindret står”. Följer man allt ovan så kommer hindret oftast rätt till en.
En egen god balans och sits underlättar också. Att inte kunna samsynka sina hjälper kan göra det jättesvårt att hitta avstånd. Många unga får svårt med koordinationen när de växer som mest. Även om de vet vad de ska göra funkar det inte alltid när kroppen är i tillväxtfas. Precis som med unghästar!
Ridning och hoppning är en färskvara, ju mer språng du har i kroppen, desto säkrare blir du i ditt beslutfattande. Så har man varit borta från det länge blir det svårare. Men det är lite som att lära sig cykla; har man en gång kunnat det så kommer det snabbt tillbaka. Med bra övningar kan man få alla att känna att de kan.

Björn Svensson, unghästryttare, unghästtränare
Om framåtbjudning, balans, elasticitet och reglering av galoppen fungerar,
så kommer avståndet och hindret naturligt till dig.
Mod, förtroende och framåtbjudning är de tre viktigaste byggstenarna.
Det är viktigt att alltid supporta sin häst till att få så bra förutsättningar som möjligt från den avsprångspunkt man kommer på.
Det är inte alltid det lättaste att bestämma unghästens galopp innan den blivit helt balanserad och stark i sin kropp. Ett bra tips som då kan vara lämpligt, är att travhoppa hästen för att undvika att riskera att hamna på en avståndspunkt som är mitt i ett galoppsprång.
Fakta
Björn Svenssons 3 bästa tips:
- Skapa mod, förtroende och framåtbjudning hos hästen.
- Ge din häst stöd och support.
- Utbilda och rid hästen i balans.
Viktigt är också att hoppa lågt. Om man nu skulle komma tokigt på hindret så kan hästen ändå alltid ta sig över utan att slå sig – att slå sig medför ofta att hästen blir rädd eller osäker.
Om alla bitarna i ridningen är i ordning, det vill säga att framåtbjudning, balans, elasticitet och om reglering av galoppen fungerar, så kommer avståndet och hind-ret naturligt att komma till dig.
Däremot är det jättesvårt att se avstånd för både ryttare och häst när hästens
galopp och ens ridning är vinglig och
orytmisk, så kallad ”på och av”.
De flesta hästar kan i senare skede lära sig själva att till exempel backa av om de uppfattar att de är på väg att komma lite nära, eller att de väljer att ha lite mera framåtbjudning ifall de ser att det är ett längdhinder. Det är vad vi kallar en hinderklok häst, en häst som med tiden läser av situationer mer och mer.
Sedan kan man hjälpa en häst på vägen med hjälp av markbommar. En ung häst som gärna drar sig nära hinder, kan man hjälpa genom att rulla ut en markbom för att skapa mera plats. Då ger man den lite av ett facit.

Jens Fredricson, hoppryttare, tränare, stallmästare och sportansvarig, Ridskolan Strömsholm och Flyinge
Ju bättre balans hästen har, desto mindre viktig blir avståndsbedömningen.
Att lära sig rida hästen i balans är A och O. För mig är det viktigt att hästen är i balans, för då kan den hoppa från vilket avstånd som helst. Ju bättre balans hästen har, tillsammans med en jämn rytm, desto mindre viktig blir avståndsbedömningen. Grunden till hoppningen är att kunna länga och korta galoppsprången hos sin häst utan att störa balansen och samtidigt behålla rytmen.
Fakta
Jens Fredricsons 3 bästa tips:
- Rid hästen i balans tillsammans med en jämn rytm.
- Träna på att länga och korta din hästs galoppsprång.
- Känn avståndet.
Har man det registret hos sin häst och i sin ridning så är det lätt att improvisera sista biten mot hindret. Det är därför dressyren är så viktig för våra hopphästar! Det pratas mycket om att just se avstånd/öga avstånd, men jag tycker inte man ser avstånd utan jag tycker man känner avstånd. Det är en samordning av sinnen och det är lite av en färskvara.
När man rider många olika hästar är det viktigt att gå tillbaka till; har hästen jag rider en självbärighet?
Släpp på tygeln,är hästen kvar i balans eller är den beroende av balansen i min hand? Håller jag balansen i tygeln är det väldigt svårt att hitta en bra distans. Och även om jag hittar en bra distans så kommer hästen inte kunna hoppa bra. Handen ska endast möta upp den framåtdrivande hjälpen så att hästen ska kunna komma in i den galoppsprångs-längd man önskar.
Är hästen dessutom eftergiven så har man mycket större förutsättning att hamna rätt och få en felfri runda.
Hästen måste bära upp sig själv och sin ryttare, det är balansen!
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 10/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på