Träningstips
19 oktober 2021 11:46
Ridsportplus

Så utvecklar du hästens trav

ProffstipsetTraven är tvåtaktig, men att hitta och hålla den rätta rytmen kan vara lättare sagt än gjort. Här delar GP-ryttaren Jennifer ”Ninni” Svensson med sig av sina bästa tips.

Så utvecklar du hästens trav
Jennifer ”Ninni” Svensson är GP-ryttare i dressyr, tränare och beridare, ingår i landslagets B-trupp.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Tänk alltid framåt

    Om vi börjar med den unga hästen, gäller det först och främst att alltid tänka på framåtbjudningen. Du får aldrig sitta och bromsa hästen. När den har lärt sig att ta skänkeln och du har stöd och kontakt i handen är det också viktigt att rida framåt ibland – men det ska vara balanserat, inte forcerat. Variera mellan kvick och långsam trav och rid gärna ute i det fria för att få en bättre och mer naturlig bjudning.

    2. Rid alltid med dragläge

    När hästen är lite äldre, säg fem–sex år, kan du börja träna mer på samling. Om du har en het och framåt häst gäller det att lugna utan att bromsa. Jag brukar tänka passage för att hitta rätt.

    Om du i stället har en långsammare häst måste du försöka göra den kvickare och mer alert – rid omväxlande framåt och gör sedan halvhalter. Rid på, gör en halvhalt, sitt till och rid sedan fram för skänkeln igen. Tänk dig som att du kör en bil med automatväxel – du ska alltid ha dragläge.

    3. Ta hjälp av rösten

    Ta hjälp av ljud vid inlärningen/inridningen. Klickljud och röst är jättebra kommunikationsmedel. Använd rösten när du longerar hästen och ta sedan med det upp i sadeln. Hästar lär sig snabbt och om du använder ljud som kommando kan du använda finare hjälper när det är dags att börja jobba från sadeln.

    Dessutom blir hästarna trygga, de känner igen tonläget och vet vad som gäller. Tänk bara på att vara tydlig och konsekvent – som alltid när det handlar om djur.

    4. Be om hjälp med ökningar

    Om du ska träna travökningar, ta gärna hjälp av någon på marken med långpisk. Du ska inte röra hästen, det är ljudet vi är ute efter – snärten får hästen att resa upp sig och bli kvickare bak. Men gå försiktigt fram, du får aldrig skrämma hästen. På en del fungerar det att medhjälparen står vid bogen, på andra är det bättre lite bakom. Som med all träning ska det vara en positiv grej! Var generös med beröm. Det gillar alla hästar, så slösar du med det är mycket vunnet.

    Du kan också rida ut i skogen och ta hjälp av en äldre häst för att få draghjälp. På hemvägen får du dessutom extra bra bjudning helt gratis. Då kan du också passa på att testa lite piaff och passage.

    5. Öppna, sluta och passage

    På en äldre häst rider jag gärna lite öppna, ställer den inåt så att den går för innerskänkeln – det är alltid viktigt att hästen går på sina bakben. Du kan också rida sluta och känna in en bra takt. Om du tycker att du tappar takten i trav, rid gärna öppna och sluta och omväxlande tills du hittar en bra rytm. Med samling kommer ofta takten av sig själv.

    Tänk också på att inte rida för stor trav hela tiden, för det sliter på hästen – i gångarten ska du alltid sträva efter takt, uttryck och balans.

    6. Glöm inte glädjen

    Det viktigaste i all ridning är ändå glädjen. Vi vill se glada hästar, hästar som vill gå. Även om du har en häst som är lite framåt och ligger på kan du aldrig bara säga ”nej, nej, nej”. För att skapa lust hos hästen kan du gärna rida ut och galoppera. Jag tycker att det är viktigt för en dressyrhäst som så ofta ska gå lydigt och samlat. De behöver få släppa loss.

    7. Ge aldrig upp

    Döm aldrig ut hästen för tidigt – även hästar med normal trav kan utvecklas mycket med rätt träning och styrka. Det är inte alltid de hästar med de mest flashiga gångarter som vinner OS. Titta bara på Valegro.

    Fakta

    Jennifer om att hitta takten

    ”Ett bra hjälpmedel för att hitta och behålla takten är en ”taktpinne” (metronom). Den finns som app, så det är bara att ladda ner. Jättesmidigt. Den går dessutom att ”justera om du vill ändra takten.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden