Träningstips
16 juni 2021 17:56
Ridsportplus

Ge trygghet till hemkär häst

Hästproblem, del 2Har din häst svårt att stå inne själv i stallet? Går det alltid långsamt från stallet och fort hemåt? Får du kanske till och med kämpa för att förmå din häst att lämna stallplanen ibland? Då är du inte ensam. Nina Lilja berättar hur du löser problemet.

Ge trygghet till hemkär häst
Tänk till innan du rider ut, om du har en häst som är ovillig att lämna stallet. Annars kan du hamna i en situation som är farlig för både ryttare och häst. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den häst som är ovillig att lämna stallplan och motvilligt rör sig från stallet är för det mesta samma häst som har väldigt bråttom hem och gärna drar mot utgången i ridhuset. De är helt enkelt individer som hela tiden lider av mer eller mindre hemlängtan. För att råda bot på problemet gäller det att först och främst förstå orsaken.
    – Det är viktigt att vi slår fast att hästar är flockdjur. Det innebär att i det vilda skulle det faktiskt innebära en reell fara för den häst som blir lämnad ensam, säger Nina Lilja.

    Med den tanken i bakhuvudet är det kanske inte så konstigt att hästen helst inte lämnar den trygga flocken i hagen eller stallet för att bege sig ut i skogen. Att få en häst som skrittar ut avslappnat och utan oro handlar alltså till stor del om att den ska känna trygghet med dig som ryttare. Du ska bli hästens flock och fasta punkt. När vi får problem att lämna stallplan tror Nina Lilja att det i nio fall av tio handlar om att ryttaren själv blivit ängslig eller stressad och smittat av sig på hästen. Eller att du gått för fort fram och inte förberett hästen i lugn och ro. Se till att ge hästen bästa möjliga förutsättningar innan du börjar träna.
    – Det är först när du känner dig helt trygg med hästen och hästen känner sig helt trygg med dig som ni är redo att ge er ut på egen hand, säger Nina Lilja. Så, var ärlig mot dig själv. Känner du dig helt trygg i sadeln?
    – Är hästen spänd och stressad och det smittar av sig på dig så du sitter och spänner dig, då blir det en väldigt dålig kombination! Jag tror det är viktigt att erkänna för sig själv om man är en del av problemet och våga ta hjälp.

    Till slut står du där och kan inte lämna stallplanen

    Sv-portratt-nina
    Nina Lilja är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hopp och dressyr. Hon har ridit flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan. Hon har även visat fram hästar på Breeders och Falsterbo-finaler med placeringar i alla grenar. Foto: Natalie Lindholm

    Problemet att lämna stallplanen kommer sällan över en natt. Det börjar kanske med att hästen skyggar ute, helst inte vill ta en speciell väg och har bråttom hem. Men om du låter hästen välja var ni vänder hemåt och hur snabbt ni skyndar på väg hem kommer du snart att märka att punkten din häst tyckte var okej att gå till rör sig närmare och närmare stallet. Till slut står du där och kan inte ens lämna stallplanen. Om du eller din häst är osäker, låt bli att rida ut ensam. Be en eller ett par stallkompisar att rida ut tillsammans med dig. Och kom ihåg, hästen bråkar aldrig för att vara dum.
    – Det finns inte en häst som står i stallet och tänker ”i dag ska jag minsann inte gå från stallplanen”. Det är stress som gör att hästen reagerar som den gör.

    Nina Lilja upplever att just problem med att lämna stallplanen är relativt vanligt och blir allt vanligare ju mer känsliga, moderna hästar vi avlar fram.
    – Dagens dressyrhästar är väldigt explosiva och reagerar både snabbt och stort när de reagerar. Det gör att problemet faktiskt kan upplevas som ganska dramatiskt, säger hon och konstaterar att en del i problematiken också är att många ryttare i dag sitter på för svåra hästar.
    – Jag ser många ryttare runt om i landet som sitter på riktigt laddade hästar, hästarnas Ferrari, när de egentligen kanske borde ha en Volvo, konstaterar Nina Lilja och fortsätter;
    – Du måste vara petig när du köper häst. Du måste också vara ärlig mot dig själv och köpa en häst du vet att du klarar av, annars får du snabbt problem.

    Ta hjälp så snart som möjligt

    Här tycker Nina att både säljare och köpare har ett ansvar att bli bättre på att matcha ihop rätt häst med rätt ryttare. Och för den som överköpt sig och fått mer än de tänkt sig råder hon att ta hjälp så snart som möjligt.
    – Kontakta en erfaren unghästutbildare eller duktig ryttare som dels kan hjälpa dig att utbilda hästen men som också kan hjälpa er att utvecklas tillsammans.

    Fakta

    Nina Lilja om avslappning

    Var lugn och avslappnad själv och se till att hästen inte har några hästkompisar som står och ropar i stallet. De flesta hästar slappnar av när du väl kommit iväg och ridit en stund. Sätt hästen i arbete direkt, trava och galoppera och låt den jobba sig lite trött.

    Fakta

    Så här tränar du

    _dsc3403
    Sitt av! Foto: Natalie Lindholm

    1. Sitt av!

    ”Säkerheten måste alltid komma först, oavsett var och vad du tränar. På stallplanen finns ofta både det ena och andra hästen kan skada sig på och asfaltsvägen, som kanske går direkt utanför stallet, är hal. Har du en häst som reser sig, rusar eller kastar sig runt finns det stor risk att den halkar omkull och att du själv hamnar under.

    Vet du med dig att hästen kommer att fara runt, välj då det säkra alternativet och sitt av.

    Led hästen ut från stallplanen och en bra bit tills du känner att den är helt avslappnad och med på noterna. Först då sitter du upp i sadeln. Här är det så klart en fördel om du tränat på att sitta upp från marken så du kan ta dig upp utan pall. Om din häst har bråttom på väg hem kan du sitta av igen och leda den sista biten till stallet. På så sätt riskerar du inte att hästen får övertaget och springer hemåt, samtidigt som du skänker lite extra trygghet när du går bredvid. Det här är inte en permanent lösning utan en del i träningen för att kunna rida ut på ett tryggt sätt.”

    _dsc3469
    Jobba genom stressen. Foto: Natalie Lindholm

    2. Jobba genom stressen

    ”För att komma till arbete måste hästen först och främst vara avspänd och så gäller även här. Undvik att jaga på en häst som redan är stressad. Om du sitter och driver och sedan fortsätter att mana på allt vad du har så fort hästen tar ett steg framåt, skapar du bara mer spänning och sämre förutsättningar för en bra ridtur nästa dag. Försök varva ner i stället och sätt hästen i arbete direkt. Flytta den för skänkeln, lägg ett par volter. Tänk dig helt enkelt att du gör samma arbete på stallplanen som du i vanliga fall gör på ridbanan.

    Gör övningar du vet att hästen kan göra avslappnat så den kan känna sig trygg i arbetet. Kan du sätta hästen i arbete kommer den också att fokusera mer på dig än på allt runtomkring som gör den spänd. Fortsätt arbeta hästen även när ni kommit ut. Visst kan du rida ut och bara träna kondition ibland, men tänk på att en häst som går avslappnat i balans håller bättre.

    Jag tror det är jätteviktigt att hästen ska kunna arbeta i rätt form även när du rider ut. Förutom att det är bra för kroppen så är det en trygghet för hästen att du rider på samma sätt på banan som ute i skogen.”

    Varkansla02062010-0005.b
    Öva med sällskap. Foto: Natalie Lindholm

    3. Öva med sällskap

    ”Om din häst har väldigt svårt att lämna enstallplan själv, ta hjälp. En hästkompis hjälper dig att komma iväg och när ni väl är i skogen kan ni börja träna på att rida ifrån varandra. Det här är en ganska svår övning och inget att testa på en gång! Rid ut flera från stallet, helst fyra om ni kan.

    Ute i skogen, eller på ett fält, särar ni på er. Två rider åt ett håll och två åt ett annat. När det fungerar att rida iväg två och två från de andra hästarna kan ni prova sära på er igen och rida iväg en och en. I början kan det underlätta om ni rider på ett fält där hästarna kan se varandra och bara vänder ifrån åt olika håll.

    Här gäller det att du själv är trygg och säker i det du gör. Det blir en ordentlig utmaning för hästen som inte vill gå hemifrån att lämna sin vän på bortaplan. Viktigt här är att du har koll på att hästen verkligen är redo och inte är stressad när ni rider ifrån varandra. Märker du att din häst är mer spänd än vanligt, skjut på övningen till en annan dag. När du känner att du har koll på läget är det här en jättebra övning som dessutom kan hjälpa dig när du går från framridningar in på banan.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden