Träningstips
28 april 2021 16:47
Ridsportplus

Så blir hästen lösgjord med skänkelvikningar

ProffstipsetGrand Prix-ryttaren Malin Rinné delar med sig av sin träningsfilosofi. Målet är att få mjuka, självbäriga hästar med egen motor, och skänkelvikningar är ett bra hjälpmedel att komma dit.

Så blir hästen lösgjord med skänkelvikningar
Malin Rinné delar med sig av sina bästa skänkelvikningstips. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Kul och givande träning för både häst och ryttare, så summerar Grand Prix-ryttaren Malin Rinné sin träningsfilosofi. Hon vill ha mjuka, självbäriga hästar med egen motor, och ett steg för att komma dit stavas skänkelvikningar.

    1. Kan varieras i det oändliga

    Oavsett vad du tränar är det viktigt att ha en tanke om varför du gör det du gör. Tänk gärna igenom ridpasset innan du sitter upp, på så sätt blir det lättare att stämma av om du fick till det du ville eller inte.

    Skänkelvikningar är en övning som lösgör utan att slita för mycket. De är också avslöjande för hur välbalanserad hästen är och hur bra koll du har på inner- och yttersida.

    Skänkelvikningar går att variera i det oändliga. Jag rider dem gärna i alla tre gångarter och med olika grader av samling. Det gäller att vara noga med var du har din vikt, vilket sittben du sitter ner på och att hästen aldrig blir förböjd.

    Variera tempo, tvärning och gångart. Se till att du ger hästen tid att förstå övningen och komma igenom i kroppen.

    2. Jobba rätt med innerskänkeln

    När jag vill få upp hästen lite extra på yttertygeln och komma intill bra med innerskänkel rider jag den här övningen:

    Vänd upp på medellinjen, flytta hästen i skänkelvikning undan innerskänkeln ut mot långsidan.

    Var noga med att lägga till innerskänkeln när du rider igenom hörnet innan du vänder upp. Om du gör övningen i galopp gäller det att sitta kvar på inner sittben så hästen inte byter galopp.

    Vill hästen skjuta ut bogen eller tvära mer än du tänkt dig, rid rakt fram mot kortsidan.

    För den unga hästen kan det vara en bra idé att inte rida medellinjen utan i stället nöja sig med att skära av hörnet och försöka flytta hästen för innerskänkeln.

    3. Rid på en lång diagonal

    En lång diagonal är en utmärkt linje när du vill variera tvärning och tempo. Den ger hästen mer tid att förstå övningen och släppa igenom i kroppen.

    Det är lättare att rida på framåt när du har mer plats, dessutom får hästen bättre bjudning.

    Växlingarna skapar dels elasticitet i hästen, men får också hästarna att bli mer alerta och uppmärksamma på hjälperna.

    Du som ryttare får träna din koordinationsförmåga och öva upp kvickheten i hjälperna. Dessutom tvingas du hitta mer balans i sätet.

    Tänk på att det krävs lite extra av hästen för att hålla balansen när du varierar riktning på skänkelvikningen.

    4. Glöm inte att träna i skritt

    Rid gärna skänkelvikningar i skritt! I skritten har du mer tid på dig och det blir lättare att känna vad hästen gör i varje steg.

    Har du en häst som har svårt att hålla takten i skritt? Prova att rida en flack skänkelvikning för att hjälpa hästen hitta takten igen.

    5. Så åtgärdar du vanliga fel

    I skänkelvikning ska hästen vara nästan parallell med långsidan, ställd från rörelseriktningen och ha ledande framdel. Vanliga missar är att baken kommer före eller efter. Hästen har oftast lättare att gå åt det ena hållet.

    Om hästen kommer före med baken, kan du börja med att rida rakt in på linjen för att sedan flytta. Då har du möjlighet att hålla framdelen ledande och reglera var baken hamnar.

    En annan sak som ofta händer är att hästen böjer halsen för mycket i stället för att bara vara ställd. Då korsar den inte sina ben och den lösgörande effekten uteblir. Här blir det viktigt att du håller hästen rak och känner att du alltid kan rida rakt ut ur rörelsen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden