Sverige
20 juni 15:15
Ridsportplus

Från militär disciplin till klickerträning

Ridsport 50 årHär är några av de många förändringar som skett för ryttarna, hästarna och hästlivet gällande trender - ofta skapade av män och inte sällan blir det personkult.

Från militär disciplin till klickerträning
Bent Branderup, Klaus Ferdinand Hempfling och Monty Roberts är tre män som skapat trender inom ridsporten. Foto: Lottapictures (Bent Branderup)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förr var det männen inom militären som bestämde. Även i dag är det ofta män som skapar de nya trenderna, inte sällan blir det till personkult.

Ama.0011686
Ridande militärer Foto: Armémuseum

Arméns ridinstruktion

De militära riktlinjerna från inridning till högre träning i dressyr och hoppning finns i boken Ridinstruktion från 1930. Boken utkom fram till 90-talet och var länge bibeln för instruktörer och ryttare. Den grundar sig i ett gediget hästkunnande och innehåller en rad konstanta sanningar som att unghästar bör ridas i grupp med äldre och att ovanor oftast beror på felaktig behandling eller för hårda krav.

Img_5785
Natural Horsemanship Foto: Ann-Sofi Hjärn

Natural Horsemanship

NH, Natural Horsemanship, kom på allvar till Sverige under 90-talet och blev en kulturkrock med det tidigare militära tänkesättet. Hantera hästen mer från marken är grundbudskapet, som kommer ur westernridningens behov av hästen som ett lydigt arbetsredskap som respekterar människan. Inom NH arbetas hästarna ofta lösa i en inhägnad volt, en roundpen.

Pat-parelli-1024x668
Pat Parelli Foto: Western States Horse Expo

Pat Parellis sju lekar

Amerikanen Pat Parelli har utvecklat ett utbildningssystem för hästar som kallas Sju lekar för att skapa god kommunikation från marken. Systemet bygger på negativ förstärkning, hästen utsätts för ett tryck eller petning med Parellis morotsröda piska som den flyttar sig undan och belönas med att trycket/petningen upphör. Parelli-instruktörer finns i en rad länder.

Ears-forward-klicker
Klickerträning Foto: Jan Gyllensten

Klickerträning

Flertalet av de nya lärorna bygger på ett tryck eller obehag som hästen väljer att flytta sig från. Inom annan djurträning har positiv förstärkning, som grundas på belöning, varit ledande och det börjar överföras även till hästar. Klickerträning är numera etablerat även hos tävlingsryttare, till exempel för att lära hästen hoppa vatten. Hästen belönas genom klickljud vid rätt uppträdande.

Monty-and-chrome-4
Monty Roberts

Monty Roberts

Monty Roberts fick till och med brittiska drottningen på fall med sina metoder att vänja en unghäst vid ryttare på några minuter. Han tillämpar negativ förstärkning och skickar bort hästen från flocken – människan – tills den själv gör valet att söka upp denna, vilket kallas ”join up”.  Roberts lär ut ett tydligt kroppsspråk hos människan.

Hastens-sjal
Klaus Ferdinand Hempflings bok ”Hästens själ”.

Hempfling bjöd upp hästen till dans

Klaus Ferdinand Hempfling är en tysk ingenjör som 2001 lärde oss dansa med hästar. Han visade själv att det går att rida utan vare sig sadel eller träns och vill få oss att lyssna på hästens kroppsspråk för att bli ett med hästen. Hans filosofi är att hästen hjälper oss att hitta in i vårt inre och grundas på 1100-talets tempelriddare som betraktade hästen som ett heligt väsen.

B.-branderup125
Bent Branderup Foto: Lottapictures

Akademisk ridkonst

Denna utbildning har sina rötter i 1500- och 1700-talet och den klassiska ridkonsten. Träningen har som syfte att successivt stärka alla hästar till samling, även de som varit skadade eller inte har en optimal exteriör. Det finns en skala för hästen utbildning som innehåller 17 steg och slutar med capriole. En förgrundsfigur för återupplivandet av denna ridkonst är dansken Bent Branderup.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden