Sport
25 mars 2016 14:08
Ridsportplus

Från Peking till Göteborg

Dagens ryttare i Scandinavium har tagit sig hela vägen från Peking. Men karantänbestämmelserna gjorde att Zhiwen Zhao inte kunde ta med sig sin bästa häst till världscupfinalen. Lösningen var helt enkelt att köpa en häst som redan fanns i Europa.

Från Peking till Göteborg
Zhiwen Zhao från Kina rider sin första världscupfinal i helgen. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det här är en underbar tävlingsplats. Jag har hört så mycket om tävlingarna i Göteborg och nu är jag här, säger Zhiwen Zhao.

Han sitter på ryttarläktaren och följer 7-åringarnas hoppning med stort intresse. Den 32-årige hoppryttaren bor i Peking där han har egen hästverksamhet. Han tog sig till årets världscupfinal genom kvaltävlingar i Kina där han vann den kinesiska ligan. 
– Det är stor skillnad på nivån på hopptävlingar i Kina och Europa. Nivån är lägre i Kina. Men vi håller på att komma i fatt och utvecklingen går snabbt på alla plan, säger Zhiwen Zhao. 

Själv fick han sitt ridintresse under under unga är när han och hans familj bodde i Frankrike. Han har haft internationell tävlingslicens sedan 2006 och red OS i Hongkong på Tadonia, ett belgiskt sto e Leader. 

Men vägen till Sverige, Göteborg och världscupfinalen var inte helt enkel trots att kvalet var avklarat. Karantänbestämmelserna ställde till det och Zhiwen Zhao skulle inte få tävla sin bästa häst i Scandinavium. Då köpte han en ny häst som redan var baserad i Europa – Pommeau du Heup (SF hingst f 2003 e Helios de la Cour-Thurin uppf Hubert Groualle). 
– Det är en fantastisk häst. Han har mycket scoop, han verkar lugn och så, men är het och vill mycket, säger Zhiwen Zhao som bara har haft sin finalhäst i ett par månader. 

Pommeau du Heup ingick i det belgiska laget på EM förra året och reds då av Niels Bruynseels. Bruynseels och Pommeau du Heup har också tävlat världscupkval, flera femstjärniga meeting och Nations Cup för Belgien. Zhiwen Zhao har hunnit med att tävla hingsten i två internationella tävlingar i klasser upp till 1,55. Ingen optimal uppladdning med andra ord.
– Nej, det är lite nervöst. Men jag ville så gärna komma hit. Jag hoppas att det går bra, säger Zhiwen Zhao.

Zhiwen Zhao går ut som startnummer 23 när årets världscupfinal börjar i kväll. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden