Sport
3 augusti 2012 17:20

Sverige klart för lagfinal

(Uppdaterad 17.30) Dagens Grand Prix, som var andra delen i dressyrens nationstävling, är nu avslutad. Sverige har som sista lag tagit sig vidare till tisdagens lagfinal.

Sverige klart för lagfinal
Tinne och Don Auriello gjorde en fin uppvisning på OS-arenan.

Lagresultat

Individuella resultat

17.30: Charlotte Dujardin, ledaren efter Grand Prix, satte ett olympiskt rekord med sina 83,784 procent på Valegro. Aldrig har någon fått så höga poäng i den inledande Grand Prix på ett OS.

16.50: Bo Jenå var sammanbiten efter Grand Prix-klassens slut.
– Vi hade småfel på alla tre, det är klart vi inte är nöjda med det. Vi får komma igen på tisdag.

16.40: Tinne blev bästa svensk med sina 74,271 procent på plats 14. Hon är tätt följd av Patrik på 15:e plats med 74,073 procent. Minna ligger på plats 44 med sina 67,477 procent.

16.35: Då var klassen slut, och Sverige slutade som sjua i första delen av lagtävlingen – vi är därmed det sista laget som tar sig till tisdagens final. Britterna toppar lagtävlingen, tyskarna är tvåa och Holland trea.

16.25: Patrik var mycket nöjd med travarbetet och bytena, men fick problem i piaffen som vanligtvis är Scandics paradgren.
– Jag var lite chockad att han missade i piaffen, och att han hoppade till. Men det var inte mycket att göra, och jag är inte så orolig inför nästa klass. Annars var han mycket bättre i fronten än vad han varit på de senaste tävlingarna. Jag satsade inte allt i den ökade galoppen, många har fått problem nere i det hörnet vid upptagningen. Jag är ändå med i leken så det känns bra, sa Patrik om sin ritt.

16.20: Hollands dressyrdrottning Adelinde Cornelissen hade lite trubbel i ryggningen med Parzival, men annars var det problemfritt. 81,687 procent och en andraplats med ett ekipage kvar.

16.15: Patrik Kittel och hans Scandic fick tyvärr ett par större missar och dalade i poängen, som till slut blev 74,073 procent. Men det är nu klart att Sveriges lag går in bland de sju som går vidare till lagfinalen på tisdag. 

15.30: Nu ska vi försöka bringa klarhet i hur lagresultaten räknas ihop: samtliga tre lagryttares procent räknas och läggs ihop, för att sedan delas med tre. Man får då fram ett snitt som blir lagprocenten. De sju bästa lagen från idag går vidare till tisdag, då de rider Olympic Grand Prix Special. Då gör man likadant med lagens resultat där, och lägger samman den lagprocenten med dagens lagprocent för att få fram medaljörerna i lagtävlingen. Kristallklart?!

15.20: Hemmahoppet Charlotte Dujardin och söte Valegro visade upp ett härligt mjukt program – valacken är som en väloljad gummiboll. Programmet innehöll avslappnade övergångar, fina byten i varje och var i stort sett utan missar. Domarna gillade det de såg och belönade ekipaget med 83,784 procent, alltså ny ledare i klassen.
Britterna har nu haft alla sina lagryttare och slutade på snittet 79,448 procent, ledning i nuläget.

15.10: Alltid lika glade spanjoren Juan Manuel Munoz Diaz red på sin fantastiske P.R.E-hingst Fuego och kastade sedan slängkyssar till publiken efter sin ritt som gav 75,608 procent.
Samtliga spanska laghästar har nu gått, och laget slutade på 72,467 procent.

14.40: Det finns fler nordiska ryttare med i startfältet, sista ryttaren innan pausen var norska Siril Helljesen på vackra stoet Dorina. De fick ihop 69,985 procent och ligger på plats 23 i nuläget.
För våra danska vänner går det riktigt bra, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein red in på 74,924 procent. Det danska laget är nu klara och slutade med ett snitt på 73,845 procent.
Även Australien är klara med sina tre lagryttare, och slutade på 68,521 procent.

13.35: Ny ledare i klassen genom tyska Kristina Sprehe, som levererade en superritt med Desperados. 79,392 procent blev resultatet.

13.10: Holländaren Edward Gal har en fin häst i Undercover, även om valacken inte är någon Totilas. Ett fint travprogram och bra piaff/passage, men i galoppen blev Undercover något kort i nacken. Poängen slutade på 75,289 procent, och han puttade därmed ner Tinne till sjunde plats.

12.30: Tinne kunde visa upp en riktigt fin Don Auriello, som går under smeknamnet Anton. Det som drog ner poängen en aning var en miss i bytena i vartannat, där betyget gick ner till fyror.
– Jag vet faktiskt inte var det kom ifrån, jag vet inte varför han gjorde så. Det kändes bra, sa Tinne efter ritten.
Annars var hon väldigt nöjd med sin 10-årige valack, som bland annat gjorde mycket fina byten i varje, halter och övergångar.
– Jag kände verkligen glädje när jag red in på banan. Och det är skönt att ha gjort första starten, nu ser vi fram emot Specialen.
Ekipaget belönades med 74,271 procent och ligger femma i nuläget.

Läs mer om hur det gick under lagdressyrens första dag.

Se det live på SVT Play eller EBU (live feed 08).

Dressyrens program:
2 augusti 12:00-16:30 Grand Prix, lagtävling och individuellt kval.
3 augusti 12:00-16:30 Grand Prix, lagtävling och individuellt kval.
7 augusti 11:00-17:15  Olympic Grand Prix Special, final i lagtävlingen för de sju bästa lagen + elva individuella ekipage.
9 augusti 13:30-17:30 Grand Prix Kür, individuell final för de 18 bästa ekipagen, som börjar om på noll.

Samtliga tider är svensk tid.

Hingstar Online

Just nu 131 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar