Sport
12 augusti 2022 06:20

Fredag på VM i Herning

VM i Herning 2022Sverige är i fortsatt ledning efter en fenomenal laginsats i torsdagens första lagrunda i Herning. På fredagskvällen ska det hela avgöras – och om de svenska hoppryttarna håller ihop det hela vägen kan de bli ännu mer historiska är de redan är. Dessutom blir det paradressyr. Här är allt du behöver veta för att följa den slutliga medaljstriden i Herning.

Fredag på VM i Herning
Henrik von Eckermann och resten av det svenska laget står inför ett avgörande som kan bli historiskt. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Den avgörande laghoppningen, som även fungerar som individuellt kval, startar klockan 21.00 på fredagen och har 64 ekipage till start. Det är de tio bästa lagen efter tidshoppningen och första rundan som har kvalificerat sig till den andra rundan då lagmedaljerna ska delas ut.

De ryttare som endast har gått vidare individuellt går ut först, därefter följer lagen i omvänd startordning. Första svenska ekipage är Henrik von Eckermann och King Edward. Se svenskarnas startnummer och hitta länkar och allt du behöver veta för att följa avgörandet här under. Under hela dagen blir det även paradressyr med lagtävling och individuella kval.

Svenskarnas startnummer

35) Henrik von Eckermann/King Edward
45) Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana
55) Jens Fredricson/Markan Cosmopolit
64) Peder Fredricson/H&M All In (Brasilien har bara tre ryttare, därav startnumret)

Det kan inte bli någon omhoppning om guldet i år då inga lag kan sluta på lika felpoäng.

Ställning inför lagfinalen

  1. Sverige 3,69 fel
  2. Frankrike 5,44 fel
  3. Tyskland 11,76 fel
  4. Nederländerna 13,31 fel
  5. Belgien 13,49 fel

Felpoängen är beräknade enligt en speciell metod där felfritt och snabbaste tiden börjar på noll, därefter får ryttarna fel enligt en stigande skala. Dessa slås sedan samman till lagpoängen med det sämsta resultatet avdraget (fyra ryttare rider, sämsta resultatet stryks). Sverige har guldläge men Frankrike är inte långt ifrån, i nuläget räcker det med två tidsfel för Sverige för att fransmännen ska komma ikapp.

Tidsprogram fredag

Hoppning
21.00 Hoppning, lag omgång II/lagfinal
23.30 Medaljceremoni

Paradressyr
11.00-14.20 Grad IV
14.45-16.55 Grad II
17.20-20.10 Grad I

Starttider paradressyr
11.09 Louise Etzner Jakobsson
15.30 Sandra Karlsson

Lagställning hoppningen
Individuell ställning hoppningen
Start- och resultatlistor
SVT sänder direkt från hoppningen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden