Sport
26 juli 2022 15:02

Klart vilka ekipage som får rida VM i Herning

VM i HerningNu är det klart vilka ryttare som kommer till start vid årets VM i Herning. Sverige slåss om lagmedaljerna med 19 andra länder i dressyr och 21 i hoppning. 6 augusti inleds årets stora mästerskap.

Klart vilka ekipage som får rida VM i Herning
När VM avgjordes i Tryon för fyra år sedan blev det silver i lag för de svenska hoppryttarna. Nu är alla deltagare anmälda till årets VM, som avgörs 6-14 augusti i danska Herning. Foto: Roland Thunholm

I går, måndag, var sista dag att definitivt anmäla deltagare till årets VM i dressyr, paradressyr och hoppning som avgörs i danska Herning 6-14 augusti.

Nu har internationella förbundet FEI sammanställt alla deltagare, och det är förstås många väletablerade namn bland de anmälda. Men det finns också lite mer udda deltagare. I dressyr har till exempel två indiska ryttare anmälts som båda gör debut i mästerskapssammanhang.

I såväl VM 2018 i Tryon som i vid OS i Tokyo förra året var topptrion i lagdressyren densamma; guld till Tyskland, silver till USA och brons till Storbritannien. Men det är få ryttare från medaljlagen som kommer till Herning.

Många nya namn

Tyskland har enbart kvar Isabell Werth, medan övriga lagkamrater är utbytta från senaste VM och OS. Nu kompletteras Isabell av Frederic Wandres, Benjamin Werndl och Ingrid Klimke.

I USA är Steffen Peters och Adrienne Lyle kvar från medaljlagen och dessutom har de kvar samma hästar. I Herning får de sällskap av Katie Duerrhammer och Ashley Holzer.

Storbritannien har förstås sin världsstjärna Charlotte Dujardin med i laget, den här gången med Imhotep. Charlotte Fry var med i OS-laget, men har nu bytt häst till Glamourdale. Duon kompletteras med Richard Davison och Gareth Huges.

För första gången på många år har Nederländerna vare sig Edward Gal eller Hans Peter Minderhoud med i laget. Emmelie Scholtens var med i Tryon, och hon får en chans nu igen tillsammans med Marieke van der Putten, Dinja van Liere och Thamar Zweistra.

Därmed känns det som om det danska laget, med Cathrine Laudrup-Dufour, Daniel Bachmann Andersen, Carina Cassøe Krüth och Nanna Skodberg Merrald har en väldigt bra chans till medalj. Och även det svenska laget med Jeanna Högberg, Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel känns starkt i sammanhanget.

Lagmedaljerna delas ut söndag 7 augusti och den individuella Kür-finalen rids onsdag 10 augusti.

Här är hela listan för VM-deltagarna i dressyr

Ridsport
Simone Blum vann individuellt i Tryon 2018, men har sedan dess både haft en skadad häst och blivit mamma så hon finns inte med i årets tyska – mycket starka – trupp. Där rider i stället Christian Ahlmann, Marcus Ehning, Andre Thieme, Janne Friederike Meyer-Zimmerman och Jana Wargers. Foto: Roland Thunholm

Svårtippat i hoppningen

Det är inte mindre intressant i hoppningen. Här är det 22 lag som slåss om medaljerna. Varje lag består av fyra ryttare där de tre bästa resultaten räknas. Till skillnad från dressyren har hoppningen kunnat anmäla fem ryttare, där man på plats bestämmer vilka fyra som så småningom ska rida.

12 nationer kommer till start individuellt. Till exempel Grekland som skickar stjärnskottet från EM i Rotterdam, unga Ioli Mytilineou, men hon rider den här gången L’Artiste de Toxandra. Även Kina, Libyen och Slovakien skickar individuella ryttare.

Såväl vid VM i Tryon som OS i Tokyo avgjordes lagtävlingen efter omhoppning mellan USA och Sverige. USA vann i Tryon, och alla vet ju hur det gick i Tokyo.

Mclain Ward har varit med båda gångerna och finns med i laget även i år. Den här gången får han sällskap Lillie Keenan, Brian Moggre och Adrienne Sterlicht medan Jessica Springsteen tidigare annonserats som reserv i laget.

Individuellt finns tvåan och trean med från Tryon – schweizarna Martin Fuchs och Steve Guerdat, medan vinnaren Simone Blum inte finns med i det tyska laget. Däremot är guldekipaget från OS – Ben Maher och Explosion W – på plats i Herning.

Håller tummarna för Sverige

Det är många starka nationer med i hoppningen och förstås oerhört svårtippat. Men självklart håller vi hårt på det svenska laget som består av Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Jens Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.

Hoppningen inleds onsdag 10 augusti med lagfinalen på fredag 12/8 och individuell final söndag 14/8.

Här är hela listan för VM-deltagarna i hoppning.

De definitiva listorna för paradressyr och voltige är också publicerade.

Här är hela listan för VM-deltagarna i paradressyr

Här hittar du listorna för VM-deltagarna i voltige

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden