Krönika
15 oktober 2022 15:08

Fredrik Jönsson: ”Vi måste leda debatten”

GästkrönikaRidsports gästkrönikör Fredrik Jönsson ger sin syn på de grupper som har en annan uppfattning om djurhållning än vad häst-Sverige generellt har. Visst kan sporten utvecklas så den ännu mer går hand i hand med djuretiska värderingar, men Fredrik poängterar att det måste vara de som besitter kunskapen som leder debatten.

Fredrik Jönsson: ”Vi måste leda debatten”
Fredrik Jönsson. Foto: Roland Thunholm

Hösten kommer och vi kan börja se slutet på ett fantastiskt svenskt hästsportår. I synnerhet för hoppsporten med fantastiska resultat, men även resten av hästsport-Sverige visar framfötterna.

Med detta sagt vet jag att det är några månader kvar på året, så vi kan säkert hoppas på fler framgångar.

Trots dessa framgångar finns små orosmoln vid horisonten. Ett är naturligtvis de skenande kostnaderna, som genomsyrar hela samhället och inte är ett specifikt problem för häst-Sverige, men som säkert får konsekvenser för hela vår näring.

Jag väljer att kalla dessa grupper djurrättsaktivister.

Men en annan sak som vi kan agera i är frågan där grupper med annan uppfattning om djurhållning attackera vår sport och näring. Jag väljer att kalla dessa grupper djurrättsaktivister.

Under en nyligen genomförd diskussion gällande formerna för veterinärbesiktning på tävling fick jag höra argumentet ”vad skulle djurrättsaktivisterna säga om man tog bort formerna för nuvarande utförande gällande besiktning på tävling?”

Detta argument kom från en näringsidkare i vårt område. Det slog mig då att jag trodde vi har besiktning av våra hästar för att säkerställa djurskydd och bra sport. För att vi själva tycker att det är viktigt. Inte för att möta någons annans syn på det hela!

Detta tänk måste genomsyra alla delar av vår sport och näring. Vi måste givetvis acceptera och respektera att andra grupper i samhället inte tycker att man ska använda hästen som sport- och fritidsredskap. Men vi måste själva ha de för oss viktiga argumenten klara om varför det är relevant och vilka mervärden det har för djurslaget häst, människan och samhället i stort.

Själv kommer jag från en extrem sportsida av hästnäringen, tre generationer av mästerskapsmedaljer inom hoppning och fälttävlan. Använder vi hästen till sport gäller det att ha ännu mer klart för sig vilka värderingar och mervärden för alla inblandande som är relevanta i en diskussion med oliktänkande och med oss själva.

Med detta sagt, vet jag att hästen i hästsport-Sverige har det mycket bra.

Men vi får inte glömma att det är vi som besitter  kunskap och erfarenhet.

Vi kan säkert göra bättre för att utveckla spännande sport som går hand i hand med djuretiska värderingar. Men vi får inte glömma att det är vi som besitter  kunskap och erfarenhet. Vi måste leda denna debatt!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden