Debatt
8 maj 2014 16:00

Friskvårdspaket för fler jobb inom hästnäringen

Avel och uppfödning av kvalitetshästar, träning och utbildning, ridskoleverksamhet och hästturism är hästanknutna verksamheter som bedöms vara av stor betydelse för jobb och tillväxt i hela landet. Hästnäringen medför även många andra stora fördelar för landsbygdens utveckling eftersom hästar kräver foderproduktion, betesmarker, utrustning och omfattande inköp av tjänster. Att utveckla en affärsidé med hästen som utgångspunkt är en dröm för många människor med ett brinnande hästintresse.

Därför har jag med stort intresse tagit del av Hästnäringens Nationella stiftelses dialogmöte där det diskuterades om framtiden för hästnäringen. Det finns en stor utvecklingspotential inom branschen och behovet av Närodlad politik med fokus på samverkan, dialog och möjligheter är tydlig.

HNS presenterade vad hästnäringen kan erbjuda för att ta sig an framtida samhällsutmaningar och glädjande så sammanfaller de väl med Centerpartiets politik för hela landet.

Arbetslösheten bland unga är hög. Med lärlingssystem, lägre trösklar in på arbetsmarknaden och sänkta kostnader för företag skapas jobbtillfällen även inom hästsektorn. Det behövs också fler mötesplatser för unga och stallet är en arena för aktivitet och där ungdomar kan lära sig ledarskap. Det är viktigt att ungdomar har en vettig fritidssysselsättning och samtidigt lär sig att ta ansvar. Att ta hand om ett levande djur ger dem just detta. Kontakten med häst har vetenskapliga belägg för att ge ro och styrka och därför är hästen även ett verktyg att möta samhällsproblemet med stress och ohälsa.

Ett viktigt steg för att utveckla hästnäringens möjligheter till jobbskapande och motverkande av ohälsa, är att ridsporten ska vara jämställd med andra idrotter som personalvårdsförmån. Det är inte rimligt att du kan spela tennis eller handboll som friskvårdsförmån, men att en folksport som ridning ska vara undantagen. Detta vill Centerpartiet ändra på och uppenbarligen även flera andra partier som har motionerat flitigt i ärendet. Men det blir ständigt avslag i skatteutskottet.

Finansdepartementet och skatteutskottet har fastnat i tolkningar och regelkrångel kring svårigheten att införa en beloppsgräns för hur mycket en skattefri motions- eller friskvårdsförmån får kosta. Det betonas att en sådan ordning skulle kunna leda till en ökad administrativ börda för arbetsgivarna samt, med all sannolikhet, bli kostnadsdrivande för både det allmänna och företagen.

För att nå framgång i denna fråga krävs en ny infallsvinkel, kreativitet och samarbete.

Jag erbjuder Ridsportförbundet att vi tillsammans sätter ihop ett begränsat friskvårdspaket inom ridsporten som definierar vad som gäller för att friskvårdsaktiviteten ska uppfylla de av riksdagen fastställda kraven. Att den riktar sig till hela personalen, att den är av mindre värde samt enklare motionsidrott som kan utövas av i stort sett var och en. Detta paket kan sedan prövas gentemot skatteverket och de allmänna förvaltningsdomstolarna och där få legitimitet. Ett godkänt friskvårdspaket skulle bidra till en positiv tillväxt för hästnäringen, med fler jobbtillfällen, förbättrade ekonomiska villkor och ett allmänt ökat intresse för hästar. Det kallar jag närodlad politik.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden