Sportnytt
27 maj 2021 18:30

Fritt fram för alla att tävla och åka på ridläger

Efterlängtat beskedDen 1 juni öppnar tävlingar för alla åldersgrupper av ryttare, meddelar Svenska Ridsportförbundets styrelse på torsdagen. Redan i morgon fredag öppnar TDB för anmälningar och det är även tillåtet att ordna lägerverksamhet.

Fritt fram för alla att tävla och åka på ridläger
Den 1 juni är det fritt fram att tävla igen - för alla. På bilden syns Filippa Enmark. Foto: Roland Thunholm

Beslutet innebär att tävlingar öppnas för alla licensierade ryttare, utan krav på yrkesverksamhet eller att man tillhör en viss åldersgrupp. Dessutom försvinner alla geografiska begränsningar.

– Äntligen! Det känns fantastiskt och det var med glädje som en helt enig förbundsstyrelse fattade beslutet. Många har väntat på detta, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster i ett uttalande på förbundets hemsida.

Förbundets verksamhetschef, Andrea Barth, berömmer hur tävlingsarrangörerna hittills hanterat pandemin och tävlingarna som har kunnat hållas.

– Inom ridsporten har vi redan väl inarbetade rutiner för att minska smittspridning och håller alltid en hästlängds avstånd. Vi ser verkligen fram emot att kunna öppna för tävling för alla. Det är en stor lättnad idag, säger hon.

Förtydligande möjliggjorde

Beslutet var möjligt att ta först efter att Folkhälsomyndigheten förtydligat sitt beslut från 20 maj om hur tävlandet kan återupptas.

– Vi har tillsammans med Riksidrottsförbundet och de övriga 69 specialidrottsförbunden fört en dialog med Folkhälsomyndigheten under det senaste året. Kontakterna har varit intensiva, och vår ordförande Ulf Brömster har även träffat idrotts- & kulturminister Amanda Lind. Detta arbete har nu äntligen gett resultat, till glädje för alla inblandade, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

Fakta

Så förbereder du dig för öppnandet

  • Beställ och betala dina licenser i TDB omgående, om du vill kunna anmäla dig redan klockan 13 i morgon.
  • Om du är med i en förening som manuellt godkänner ryttarlicenser, kontakta dem och be dem ha beredskap att godkänna licenser snabbt den närmaste tiden.

Fritt fram för ridläger

Riksidrottsförbundet har efter diskussioner med FHM meddelat att det i dagsläget inte blir begränsningar i antal tävlingsdagar per vecka eller i resande, inte heller maxtal för antal idrottsutövare vid en enskild tävling.

Beslutet innebär att TDB öppnar för anmälningar för alla åldersgrupper från och med fredag 28 maj klockan 13.

Folkhälsomyndigheten har även gett klartecken för barn och unga att delta i lägerverksamhet från 1 juni. Här kan du läsa mer om det.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden