Hästägartips
21 september 2021 14:45
Ridsportplus

Frukt kan ersätta läder

Miljö & hållbarhetFrukt, kork, papper och svampar hör till det som kan bli framtidens material i hästars och ryttares utrustning. Det pågår en rad studier och experiment för att göra läder och textilier mer miljövänligt.

Frukt kan ersätta läder
En sadel i kork och bomull, helt utan läder, producerades av ett tyskt företag för Equitana-mässan 2019. Kan detta vara ett framtida material för hästutrustning? Foto: Valentina Kurscheid

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Konstläder av mikrofibrer har funnits länge i hästutrustning. Men de nya läderimitationerna är gjorda av kork, frukter som ananas, banan och äpple samt svampmycel. Slutprodukten används mest till kläder och väskor och bara några få produkter har hittat till hästvärlden än så länge.

Det Nederlandsbaserade Gulltopp Equestrian är ett av de företag som använder nya, högteknologiska material. De har hittills tagit fram en kollektion av ridstövlar och sporremmar.
– Vårt material är gjort av bomull och äppelskal, säger företagets grundare Maria Grönholm. Det gör våra ridstövlar lätta, tvättbara, hållbara och de andas. Detta material ser ut som naturläder och är lätt att rengöra, det krävs bara vatten och en handduk.
– En del av stövlarna har en baksida av återvunnen plast.

Istock-496793789
I framtiden kan hästutrustningen vara gjord av frukt. Foto: iStockphoto

Korksadel fick pris

Maria-gronholm-portratt-img_0637
Maria Grönholm

På Spogamässan 2019 fick korksadeln från franska GT Concept pris för bästa innovation. Sadeln är tillverkad i tunt skivad kork, klistrad på bomullsunderlag. Prisjuryn påpekade dock att det återstår att se hur hållbart det är.

Detta är kruxet med de nya materialen. Utöver att råvaran ska vara miljövänlig, får inte processen vara alltför energikrävande och därtill bör slutprodukten hålla länge. Därför ska inte läder från djurhudar avskrivas i ett hållbart miljötänk. Dels kan man välja vegetabiliskt garvat läder som inte belastar miljön på samma sätt som kromgarvning, dels är det alltid bra att köpa produkter som håller lång tid och sköta dessa väl. Sadlar och träns i bra läder-kvalitet kan användas i 30-40 år.

Textilier är ännu större miljöbovar än lädret. Hästtäcken, lindor och ryttares kläder är ofta tillverkade av fleece eller polyester, material som är gjorda av plastfibrer. För att ersätta dessa finns en utveckling mot fibrer som inte är plastbaserade.
– Det finns svensktillverkat pappersfiber som mycket väl skulle lämpa sig för hästtäcken, säger Stig Nilsson, samverkanskoordinator vid Textilhögskolan i Borås.

Ingen ny råvara med recycling

Därtill finns väv som tillkommit från recycling, återbruk av textilier. Dels kan fibrerna rivas upp och vävas om, dels finns system för att blanda olika fibrer och mala ner dem och sedan trycka samman dem till en väv.
– Recycling är bra ur cirkulärt perspektiv, eftersom man inte behöver ta fram ny råvara, men det kräver kemikalier och energi, säger Stig Nilsson.

Återvunnen polyester har börjat användas till regnkläder, fleece och andra mjuka textilier. Då används plastflaskor och utslitna polyesterkläder.

Vilka material som till slut kommer att ersätta de gamla återstår att se, klart är att det pågår massor av forskning och försök runt om i världen med allt som går att göra fibrer av.

Fakta

3 tips för miljön

  1. Köp varor av hög kvalitet så att de håller länge. Att vårda och laga minskar påverkan på miljön.
  2. Revansch för ylletäcket. Ull har liten miljöpåverkan. Det suger upp fukt och transporterar det genom materialet och värmer även i fuktigt tillstånd.
  3. Det är vid tvätt som polyester och fleece fäller ut plastpartiklar. Genom att lägga lindor och ryttarkläder i en tvättpåse fångas plastpartiklarna upp och kan skakas ut i en avfallspåse i stället för att hamna i havet via tvättvattnet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden