Avelsnyheter
28 september 2018 19:00

Fullmatade dagar när basjkirföreningen firade 20 år

20-årsjubileumFöreläsning, clinic, ubileumsmiddag och massor av basjkirprat - det var fullmatade dagar i Nykvarn när Svenska Basjkirhästföreningen firade 20 år.

Fullmatade dagar när basjkirföreningen firade 20 år
Svenska Basjkirföreningen firade 20 år och bjöd på fullmatade dagar. Här ses Alexandra Jakobsson på Oksana av Basta som deltog i clinicen, hingstfölet Tolenka som tittades på under föreläsningen och Lennart Gustavsson som var uppskattad föreläsare. Foto: Lisa Sterneland/Jessica Flink

Svenska Basjkirhästföreningen bildades för 20 år sedan, och för att fira detta bjöd föreningen in till en jubileumshelg hos Basta Basjkir i Nykvarn den 15-16 september.

Deltagarna fick bland annat vara med vid en föreläsning där Lennart Gustavsson från Svenska Hästavelsförbundet berättade om avel kontra exteriör och brukbarhet. Den uppskattade föreläsningen innehöll både en teoridel, och därefter fick deltagarna titta praktiskt på åtta basjkirhästar från sex månaders ålder upp till 17 år – alla med olika utseenden. Exteriörpoäng gavs från 35 till 41, och på den sista hästen fick alla deltagare göra en bedömning för sig själva som de fick redovisa för Lennart.

Under söndagen arrangerades en clinic i Working Equitation (WE). Deltagarna var mycket blandade där vissa hade tävlat i WE medan andra var totala nybörjare. Fredric Graucob från FG Equitation instruerade pedagogiskt och tydligt, och basjkirhästen med sitt lugna och stabila temperament visade sig vara väl lämpad för uppgiften.
– De skyggade väldigt lite och odramatiskt för alla hindren, trots att de flesta stötte på dem för första gången, berättar Tina Löfstrand, som är ordförande i Svenska Basjkirhästföreningen.

180928_basjkir_lenanyberg
Namu Nambiar deltog i clinicen med Karelin av Basta. Lena Nyberg
180928_basjkir_syvonnelindblom2
Deltagarna lyssnar på Fredric Graucob. Foto: Syvonne Lindblom
180928_basjkir_syvonnelindblom3
Izabella Larsson och Hammarby Magdalina. Foto: Syvonne Lindblom
180928_basjkir_anettefogelmark2
Anna Bowall och Hammarby Magdalina var nöjda deltagare. Foto: Anette Fogelmark
180928_basjkir_anettefogelmark
Deltagarna väntar på instruktioner från Fredric Graucob. Foto: Anette Fogelmark
180928_basjkir_syvonnelindblom
Samling vid clinicen. Foto: Syvonne Lindblom

En del av gänget deltog som publik under clinicen, och fick vara med inne på banan både för att titta, lyssna och ställa frågor. Både ryttare och publik tyckte att clinicen var trevlig och intressant, säger Tina Löfstrand.

Utöver föreläsning och clinic avnjöts även i skenet av stearinljus en jubileumsmiddag med basjkirprat som hade kunnat fortsätta hela natten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden