Dressyr
27 oktober 2018 21:01

Fullträff för 15-åriga Ida och 18-åriga Tago i internationella debuten

I toppformFram till förra våren var det bara hoppning som gällde för junioren Ida Persson. Nu rider hon i stället dressyr och den internationella debuten med Tago kunde inte ha blivit mer lyckad.
– Nästa år hoppas jag få rida NM, eller kanske till och med EM, säger Ida.

Fullträff för 15-åriga Ida och 18-åriga Tago i internationella debuten
Ida Persson och Tago plockar rosetter på löpande band i Polen.Två segrar på två försök har det blivit hittills, Foto: Privat

15-åriga Ida Persson gör just nu sitt livs första internationella tävling. Tillsammans med Tago (val, f 2000, e Larix-Indiaan A) har hon levererat med bravur: Två segrar av två möjliga i de internationella juniorklasserna i polska Zakrzow.
– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Det här hade jag verkligen inte förväntat mig, säger Ida glatt.
– Målet var främst att det skulle kännas bra och att jag skulle få mer erfarenhet.

Nu har junioren från Kullabygdens RF även fått mer erfarenhet av att vinna. Med 69,455  och 70,941 procent i lagtävlansprogrammet respektive mästerskapsprogrammet blev det alltså dubbla segrar och i morgon väntar küren till Abba-musik.
– Det ser jag fram emot, säger Ida som förstås hoppas på ännu ett bra resultat även om hon inte riktigt vågar förvänta sig en till fullträff.

Hoppning byttes mot dressyr

Fram till förra våren var det hoppning på ponny som gällde. När Ida fick låna en stor häst som hon startade med på children-SM i dressyr föll hon för grenen.
– Nu är det bara dressyr som gäller. Jag och Tago håller oss på marken, säger hon.

Familjen köpte Tago förra året och de debuterade tillsammans i september 2017. TDB avslöjar att de är i riktig toppform – på sina senaste tio starter i MsvB:2 och MsvB:5 samt i juniorernas MsvB-program har det blivit åtta segrar och två andraplatser.

Tago har tidigare gått Grand Prix med sin förra ägare Biljana Kullberg och den 18-åriga gentlemannen lär Ida allt han kan.
– Biljana har utbildat honom väldigt väl och han är superduperduktig på allt. Det är lätt att göra det mesta med honom och det är så kul att få ha en sådan häst. Han är enkel att ha att göra med, men är också känslig och vill ha mycket kärlek.

Hoppas på mästerskap

Årets mål var att rida junior-SM och det lyckades ekipaget med. De kvalade in och blev femma i kürfinalen och tia totalt.
– Efter den här tävlingen tar vi nog lite paus och laddar om inför nästa år då det förhoppningsvis blir större tävlingar för oss. Det finns ju många jätteduktiga ryttare, men målet nästa år är att ta en plats i laget som får tävla junior-NM eller kanske till och med junior-EM, säger Ida.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden