Sport
23 oktober 2018 16:20
Ridsportplus

Funktionären: ”Inte okej att någon i sitt domaruppdrag gör såhär”

Tillrättavisning”Men fy, ska hon vara med och förstöra bilderna?” Så sade en domare om en funktionär i samband med en prisutdelning. Domaren anmäldes och får nu en tillrättavisning av Disciplinnämnden.
– Det är inte okej att någon i sitt domaruppdrag gör såhär, säger den drabbade funktionären som anmälde saken.

Funktionären: ”Inte okej att någon i sitt domaruppdrag gör såhär”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Marjan Apostolovic/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det hela utspelade sig vid prisutdelningen på en dressyrtävling i Mälardalen i våras. Personen som utsattes för kränkningen var funktionär och skulle bland annat dela ut priserna, när dressyrdomaren fällde den kränkande kommentaren, så att flera andra personer hörde det. Funktionären som kommentaren gällde hörde den däremot inte.

  − Jag fick den däremot återberättad för mig, och det är inte första gången den här domaren beter sig kränkande mot mig. Nu fanns det dessutom vittnen, berättar funktionären för Ridsport.
  Funktionären valde att anmäla till Disciplinnämnden.
  − Det är inte okej att någon i sitt domaruppdrag gör såhär. Det finns Code of Conduct, och det gäller alla. Du kan inte bete dig hur som helst, och vi ska kunna känna oss trygga i vår sport, både som utövare och ideella funktionärer, säger funktionären.

  ”Inte smärtfritt”

  Att anmäla till Disciplinnämnden innebär att även anmälaren utsätts för en granskning och får frågor från nämnden. Dessutom tar det tid innan ett beslut kommer, i det här fallet fem månader.

  − Det är inte smärtfritt att gå igenom den processen, men det är viktigt att säga ifrån om man blir orättvist behandlad eller kränkt. Jag tycker det är viktigt att ta upp det som känns ”unket” för debatt, så att det förhoppningsvis leder till förändring. Jag hoppas också att jag har stärkt andra att också anmäla när sådana här saker händer, säger den utsatta funktionären.

  Värna om funktionärerna

  I sitt beslut citerar disciplinnämnden ur TR moment 182 punkt 3 där det står att en domare ska ”uppträda korrekt som ett föredöme inom sporten”. Nämnden skriver vidare att det inte i något fall är accepterat att kränka någon annan, i synnerhet inte en ideell funktionär.

  Cecilia Tholse Rogmark, Advokat å Ordf Svrf Disciplinnämnden P: 2017-21
  Cecilia Tiólse Rogmark, jurist och Disciplinnämndens ordförande. Foto: Privat

  − Jag har sagt det förut, och jag säger det igen, vi måste värna våra funktionärer. Jag måste också säga att det är mycket ovanligt att domare bär sig åt så här, men systemet gäller för oss alla. Vi ska visa respekt gentemot varandra, säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark.

  Disciplinnämnden ger domaren en tillrättavisning, vilket är den lägsta bestraffningen på skalan. Men nämnden lämnar också över ärendet till tävlingssektionen ”för vidare bedömning avseende domarens lämplighet”, som det står i beslutet.
  Domaren har själv inte kommit in med något yttrande till disciplinnämnden.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden