Dressyr
6 juni 2018 13:17

Fyra SM-guld fördelas på Strömsholm

Dressyr-SMEn maffig dressyrhelg väntar på Strömsholm där över 120 ekipage ska göra upp om åtråvärda SM-tecken i fyra kategorier. Patrik Kittel och Deja kommer för att ge förra årets segrare, Rose Mathisen med Zuidenwind 1187, en match med küren som senast gjorde succé i Paris.

Fyra SM-guld fördelas på Strömsholm
Patrik Kittel vann SM på Toy Story första gången 2011 på Strömsholm, i år får Deja chansen att skriva in sig i SM-rullorna. Foto: Kim C Lundin

I år samlas juniorer, unga ryttare, U25-ekipage och seniorer för att kämpa om SM-ära och ett minne för livet på Strömsholms vackra GP-bana. Parken ger en klassiskt vacker inramning och underlaget på GP-banan håller numera för större evenemang.

Med start torsdag börjar de olika kategorierna att kvala för att söndag 10 juni rida final i vad som spås bli vackert väder.

Många seniorer
Så många som 33 ekipage står på startlinjen i årets SM, ett imponerande antal då många av landets landslagsryttare avstår på grund av start i Rotterdam runt midsommarhelgen där Nations Cup avgörs. Startfältet är relativt landslagstätt ändå med Patrik Kittel, vars sikte är inställt på fler SM-titlar, och flera andra toppryttare.
– Alla ska rida och sedan får vi se, men det är kul att vi är så många som kommer och rider SM, säger Patrik Kittel redan på väg till Strömsholm där han firar födelsedag på söndag.

Rose Mathisen bärgade sitt och Zuidenwinds första guld 2017 och hade då sällskap på pallen av Mads HendeliowitzJimmie Choo Seq, båda är med i årets startfältet.

Återvändare till hetluften är Sofie Lexner med Tobajo Pik Disney. De har tävlat lite de senaste två åren, först på grund av en skada och sedan fick Sofie barn, nu gör Sofie sitt första SM sedan 2013 då med Charming Boy.
– Det ska bli väldigt kul att äntligen få komma ut igen med Disney efter 14 månaders uppehåll. Vi är lite ringrostiga men ser verkligen fram emot att tävla igen, meddelar en taggad Sofie Lexner.
Startlista
SM-regler
Tidigare vinnare

180214smmedaljörerdressrrt
Två av tre från senaste SM kommer till årets upplaga: Mads Hendeliowitz och Rose Mathisen men inte Paulinda Friberg. Foto: Roland Thunholm

U25-klass med nya kombinationer
Hela U25-klassen består i år av 16 ekipage, ett mer än förra året men det är delvis nya konstellationer.

Ingen av 2017 års medaljörer kommer till start utan i stället är det andra som klivit fram. Lina Dolk är garanterat sugen på revansch med Biggles 1015, Denise Ljungkvist med Soéga har mer rutin under fracken i år.

Framtidshästen Quartermain SM-debuterar med Marina Mattsson och det blir konkurrens från flera håll. Mesta ryttaren i startfältet är dock Emma Jönsson, Särö RF och mångårig medlem i Plantskolan. Emma startar med tre hästar, inte illa kvalat i en U25-klass så SM-kvalet inleds och avslutas med Emma på Santo Domingo, Donizetti och Tango.

Startlista
SM-regler

Josefin Gyllenswärd utmanas av Mathilde Hannell och Lina Jönsson i morgondagens final samt sju hungriga ryttare till.
Trion på pallen 2017 med Josefin Gyllenswärd, Mathilde Hannell och Lina Jönsson  kommer inte till start i år. Foto: Kim C Lundin arkivbild

Unga ryttare och juniorer
Det är rekordstora startfält bland juniorer och unga ryttare med full klass 40 juniorer och hela 32 unga ryttare.

Förra året tog Evelina Söderström Weihenstephaner silver som junior, nu startar de i YR-klass och möter många redan rutinerade ekipage. Lina Dolk startar Languedoc, tidigare Kristian von Krusenstiernas GP-häst, i YR-klassen. Kanske är det blivande proffsryttare vi ser i Amanda Svanberg, Wilma Björk, Filippa Norrman och Jennifer Lindvall som alla har vars två hästar kvalade.

Bland juniorerna finns många debutanter bland de 40 startande. Speciellt roligt att se är att Children-medaljörerna från 2017 Daniela Knutsson med familjeuppfödningen Tracy Chapman (23) och Moa Stenman med A. My Pleasure Sow direkt klarat att ta klivet upp till junior-klass, starkt jobbat oavsett utgång. Junior-SM kommer att bli ordentligt spännande, många ekipage har väldigt fina resultat med sig.

Startlista YR
SM-regler YR

Ridsport.
Isabella Tovek vann SM-guld med Weltliebe i YR-klassen 2017, i år startar hon Happiness i U25. Arkivbild: Roland Thunholm

Startlista J
SM-regler J 

En trio som ligger bra till men många puffar på underifrån och J-SM är öppet. Från vänster Vendela Eriksdotter Rubin med Lawsonia, Cornelia T Pettersson med Final Cut och Elin Mattsson på Cognac.
I hetluften 2017 som juniorer från vänster Vendela Eriksdotter Rubin med Lawsonia, Cornelia T Pettersson med Final Cut och Elin Mattsson på Cognac. Foto: Kim C Lundin

Samtliga klasser och kval under Strömsholm-meetinget

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden