Nyheter
9 maj 2018 16:24

Fyra svenska ryttare ställer upp i FEI-val

GrenkommittéerDet är fyra namnkunniga svenska ryttare som ställer upp för val när det ska väljas in ryttarrepresentanter till FEI:s kommittéer. Maria Gretzer som är ryttarnas representant i FEI tycker det är jättekul att se de svenska ansökningarna.

Fyra svenska ryttare ställer upp i FEI-val
Niklas Lindbäck och Lisen Bratt Fredricson är två av de svenska ryttarna som kandiderar till FEI:s grenkommittéer. Kommitténs ordförande Maria Gretzer är glad över de många svenska namnen bland ansökningarna. Foto: Roland Thunholm

Ett rekordstort antal på 52 ryttare och kuskar från 26 länder på fem kontinenter kandiderar till de åtta posterna som ryttarrepresentanter i FEI. Fyra av dem är svenskar. Lisen Bratt Fredricson är kandidat till hoppkommittén, Patrik Kittel till dressyrkommittén och till fälttävlanskommittén söker både Niklas Lindbäck och Ludwig Svennerstål.

FEI har grenkommittéer i de åtta grenar som ingår i organisationen: Hoppning, dressyr, fälttävlan, sportkörning, distans, voltige, reining och parasport. Varje kommitté består av en ordförande, en vice ordförande samt fyra eller fem medlemmar. Bland medlemmarna ingår i varje kommitté en ryttarrepresentant som vart fjärde år röstas fram genom en online-röstningsprocess – i år pågår den röstningen från 29 juli till 23 september. De som får rösta är ryttare eller kuskar över 18 år som tävlat i ett av de två senaste VM, OS eller Paralymics, och de får rösta på kandidaten i den gren som de själva tävlar i.

Ryttarrepresentanterna bildar tillsammans även en egen kommitté inom FEI: ”Athletes Committee” – ryttarkommittén. Ordförande i denna kommitté är sedan flera år tillbaka svenska Maria Gretzer.
– Till hösten har jag suttit fyra år på min post, men jag satt även två år på Kevin Stauts post eftersom han hade alldeles för mycket att göra, så det blir totalt sex år till hösten, säger Maria Gretzer till Ridsport.

Maria tycker det är jätteroligt att se de svenska namnen bland kandidaterna, och hon hoppas att det med de nya ryttarrepresentanterna som väljs kan bli lite fart i kommittén.
– Det gäller att det är lite drivna personer som kommer in för det har gått lite dåligt att få fart på den. Vi har inte riktigt vetat våra roller i kommittén.

Om Maria själv blir kvar som ordförande i kommittén är hon inte helt säker på. Hennes post som ordförande för ryttarrepresentanterna är inte något det röstas om, utan det är FEI:s president som utser vem som sitter på den posten. Detta beslut tas i november.
– Om jag sitter kvar till hösten hoppas jag på en nystart, säger Maria optimistiskt, som hoppas på mer input från ryttarna om vad de kan göra gemensamt.

Tanken är att arbetsutstkottet ska ses på möte någon gång om året, samt hålla telefonmöten och mailkontakt. Marias roll som ordförande är att ryttarna ska känna connection med de högst upp i FEI:s ledining.
– Det är tänkt att jag ska fungera som en länk för ryttarna upp till presidenten, säger Maria.

Men egentligen tycker Maria att ryttarrepresentanterna genom sina respektive kommittéer har en större roll i FEI än vad hon har själv, och det är där de har sina viktigaste roller.
– De kan påverka mera i sina egna kommittéer så de har en viktigare position än vad jag har även om jag sitter högre upp på stegen, säger Maria Gretzer.

Här kan du se alla kandidater och läsa deras CV och personliga brev
Här kan du se vilka som ingår i FEI:s kommittéer idag

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-