Fälttävlan
16 februari 10:28

Fyrstjärnigt och OS-kval vid Gärds påskmeeting

InternationelltKristianstad International Eventing fortsätter att positionera sig som tävlingsarrangör. Vid årets påskmeeting kommer det för första gången på flera år ridas fyrstjärnig fälttävlan i Sverige. Klassen är dessutom ett OS-kval.

Fyrstjärnigt och OS-kval vid Gärds påskmeeting
Wilma Nyhlén och Stinger vid Gärds SM-tävlingar 2021. Foto: Roland Thunholm

Det har inte ridits fyrstjärnig fälttävlan i Sverige på nästan tio år, men nu är det dags igen när Kristianstad International Eventing höjer ribban.

Under påskhelgen kommer det att ridas ett fyrstjärnigt OS-kval på anläggningen i skånska Gärds. Detta berättar Kristianstadsbladet.

– Det är en rejäl satsning och vår förhoppning är att den på sikt ska ge oss en mästerskapsbana, säger tävlingsledaren Nils-Arne Pedersen till tidningen.
Satsningen på att göra en fyrstjärnig bana beräknas kosta en kvarts miljon, och pengarna ska finnas genom extern finansiering.

Flera experter är inblandade för att få banan på plats, bland annat Lars Christensson, expertkommentator och före detta förbundskapten, som rådgivare, Philip Surl är teknisk delegat medan Mats Andersson och Thomas Jörgensson bygger banan tillsammans med belgaren Kai-Steffen Maier som är huvudansvarig.

Påsktävlingarna hos Gärds har varit en tradition som det årliga startskottet för svensk fälttävlan med utländska gäster länge, nu blir tävlingarna dessutom årets första möjlighet att komplettera OS-kval för dem som behöver. Arrangören tror att den fyrstjärniga klassen kommer att bestå av 15-20 ekipage från norra Europa.

Tävlingarna hos Gärds rids under påskhelgen, mellan den 29 mars och 1 april. Kristianstad International Eventing arrangerar också en internationell fälttävlan med klasser upp till trestjärnigt i september. Ytterligare tre internationella tävlingar finns i FEI:s kalender för 2024: Strömsholm i början av juni, Össjö under midsommarhelgen samt Segersjö i slutet av augusti.

Fotnot: Det som i dag klassas som fyrstjärnig fälttävlan var tidigare trestjärnig fälttävlan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden