Fälttävlan
9 april 18:16
Ridsportplus

EM-medaljörer gör upp i Gärds soliga säsongspremiär

InternationelltKristianstad International i Gärds är i full gång med flera internationella toppryttare i startfältet: "Jag brukar komma hit, det är en bra start på säsongen," säger tyske mästerskapsmedaljören Kai Rüder som är på plats.

EM-medaljörer gör upp i Gärds soliga säsongspremiär
Tyske Kai Rüder är en vanlig gäst när rids fälttävlan i Gärds Köpinge utanför Kristianstad. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han har ridit EM, VM och OS och bland annat tagit guld och silver i EM i lag under sin långa karriär.

Det är bra tävlingar, underlaget är alltid väldigt bra och hindren är justa.

Kai Rüder.

Under påskhelgen finns 51-årige tysken Kai Rüder – liksom många gånger förr – på plats för att rida i Gärds påsktävlingar.
– Det är så enkelt för mig att komma hit. Först är det färjan till Danmark och sedan Öresundsbron bara, det är inte långt för mig, säger fälttävlansryttaren som är baserad i norra Tyskland och även har med sig sin tävlande son, Mathies Rüder.

Det har förvisso varit några fälttävlan i Sverige denna kalla vår, men tävlingarna i Gärds, Kristianstad International, brukar vara det riktiga startskottet för den nationella fälttävlanssäsonger med klasser för ”alla”.

Bra underlag

– Jag brukar komma hit, det är bra tävlingar, underlaget är alltid väldigt bra och hindren är justa. Det är en bra start på säsongen, fortsätter Kai Rûder som är en av flera välmeriterade ryttare i meetingets högsta klass, en CCI3S.

Där är det 28 ekipage från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland som gör upp. Under söndagen klarades dressyren och banhoppningen av. Svenska OS-ryttaren Katrin Norling leder tillsammans med Fernando-Ukato på 29,2 straff.

Kai Rüder rider en för honom relativt ny häst, Hare Chaser (ISH val f 2013 e Ricardo-High Roller, uppf Siobhan Mcguinness, äg Bernhard Reemtsma).
– Han har ridits av en vän till mig, det är debutant i trestjärnig klass för honom, säger Kai Rüder som ligger sexa i klassen inför måndagens avgörande terräng.

Dessutom har tysken blivit medlem i Gärds Ryttarförening. Detta för att kunna tävla en yngre häst i de nationella klasserna.
– Ja, haha. Det blir kanske en ny karriär för mig här i Sverige.

Två avdelningar

Den tvåstjärniga klassen, CCI2*S är uppdelad i två avdelningar där Martina Andersson/Dupicor leder den ena och tyske Mathies Rüder/Bon Ton den andra som är för ryttare upp till och med 25 år.

I startfälten finns flera meriterade svenska ryttare, som EM-medaljörerna Frida Andersén och Niklas Lindbäck.

Den förstnämnda har lagt mycket tid på dressyrträning under vintern med träning för landslagstränare Olof Axelsson och sin ordinarie tränare Traudi Björling.
– Dressyren har varit en stötesten för alla mina hästar eller egentligen är det ju min svaga punkt, säger Frida Andersén till Svenska Ridsportförbundet.

Utöver de internationella klasserna rids det också nationell 100-klass och enstjärnig klass för ponny under meetinget. I fredags klarades flera lägre, nationella klasser av.

Start- och resultatlistor, internationella klasser

Start- och resultatlistor, nationella klasser

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden