Sverige
23 november 2023 05:50

Dödsorsak på hästen från Alnö går inte att fastställa

DödsfallDen häst som hittades död i sin hage i Alnö utanför Sundsvall i september är nu obducerad. Till skillnad mot polisens initiala misstankar finns det inga tecken på att en människa ska ligga bakom dödsfallet.

Dödsorsak på hästen från Alnö går inte att fastställa
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/virgonira

Det var den 9 september som hästen hittades död i sin hage och polisen misstänkte brott. När sedan den preliminära obduktionsrapporten släpptes bytte polisen spår och gick på teorin att ett rovdjur låg bakom skadorna på den döda kroppen.

Efter den slutgiltiga obduktionsrapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, står det klart att en dödsorsak inte kunnat fastslås. I en kommentar till Sundsvalls Tidning säger förundersökningsledaren Jonas Holmström att det är sannolikt att den utredning som pågått gällande grovt djurplågeri kommer läggas ned.
– Det man kan säga är att de inte med säkerhet kan fastställa dödsorsaken och exakt hur hästen dog. Luftstrupen var deformerad, så det kan ha lett till en trakealkollaps.

När hästen hittades fanns det omfattande skador på kroppen och flera kroppsdelar saknades. Något som enligt obduktionsprotokollet tillfogats efter att hästen dött.
– Bedömningen är att det är osannolikt att det är en människa som har tillfogat hästen skadorna. Bland annat hittades delar av hästens man löst i anslutning till kroppen, men utseendet på den talar inte för att manen var avskuren.

Huruvida ett rovdjur orsakat skadorna har varken kunnat uteslutas eller bekräftats, men inget dna från människa har hittats på platsen.
– Det är inget som tyder på att en människa har gjort det här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden