Koll på lägetMånga väljer att använda tält som ligghall till sina hästar på lösdrift. Men hur väl fungerar tälten egentligen?
Ge din häst tältsemester året runt
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det finns flera typer av tält som passar för lösdrift, i prisklasser från några få tusenlappar upp till hundratusen.
Fakta
Tälttips
- Välj ett tält med rundat tak. Det ger mindre fäste för vinden och snö rasar lättare av utan att man behöver sopa. Tälten håller inte för att bära snö. Observera dock att takhöjden måste vara tillräcklig i den lägsta delen av tältet.
- Även om vissa länsstyrelser godkänner inredning med OSB-skivor är det bra att veta att dessa är känsliga för fukt. Många väljer i stället formplyfa och man bör då se till att använda den tjockaste dimensionen.
Hästägares erfarenheter av att använda tält som ligghall eller vindskydd är dock mycket blandade.
– Min erfarenhet grundar sig på inköp och användning av ett billigare tält. Det var ett riktigt skittält med icke fungerande markskruvar som jag fick modifiera. Duken var undermålig och höll inte längre än tre år, konstruktionen var ranglig och det blev rostangrepp på bultar och muttrar. Inget köp jag rekommenderar, berättar en hästägare som vill vara anonym.
Billigt funkade bra
Att tältet är billigt behöver inte alltid betyda att det inte fungerar väl. Hästägaren Jeanett Sävlund köpte för många år sedan ett tält som i dag inte kostar mer än cirka 10 000 kronor att köpa nytt.
– Vi behövde en extra lösdrift till våra islandston som fått föl, så jag köpte ett från Dancover som hette Garagetält PRO 3,6x6x2,68 m. Vi satte reglar och formskivor inuti. Vi ställde det på en plats där hästarna själva ofta stod. Det har stått i sju år nu och har fungerat bra, länsstyrelsen hade inget att anmärka på det, berättar hon.
Stort och med väggar
Det är viktigt att ta till rejält i storlek. De flesta är överens om att Jordbruksverkets regler – där drygt sju kvadratmeter ska räcka till en häst på 1,70 i mankhöjd – inte räcker långt. Det finns forskning som visar att hästar i lösdrift vill ha mer än det dubbla.
Endast tältväggar räcker inte för häst. Många kan intyga att tältet välter när någon häst vill klia sig. Man behöver bygga en inre ram av reglar och skivor eller en ram av metallgrindar täckta med skivor. Ett enkelt tält kommer inte att godkännas av länsstyrelsen.
Dock kan många hästägare intyga att reglerna verkar variera stort mellan olika länsstyrelser i olika delar av Sverige. Det gäller både krav på material, ventilation och mått.
Fakta
Regler om ligghallar
- Djurskyddsföreskrifterna skiljer inte på ligghall, vind- eller väderskydd utan menar att det är samma sak – en byggnad som ska ge skydd mot väder och vind samt en torr och ren liggplats.
- Ligghall ska finnas för hästar som hålls ute mer än 16 timmar per dygn under den kalla årstiden (när dygnsmedeltemperaturen understiger + 5° C).
- Ligghallar ska vara utformade så att alla hästar i en grupp samtidigt kan ha tillgång till utrymmet.
- Takhöjden ska vara minst 1,5 × mankhöjden. Det innebär 2,55 meter om den högsta hästen är 1,70 – men tänk på att räkna in bäddens höjd. Takhöjden mäts från den nivå som hästen står på, till takkonstruktionens eller annan byggnadsdetaljs lägsta nivå.
- Har byggnaden fyra väggar och tak krävs ventilationsöppningar på minst två motstående väggar (lämpligen långsidorna).
- Att kombinera tät och gles eller perforerad vägg ger luftväxling och dagsljus in i ligghallen. Det är även bra eftersom man minskar problemet med vindtryckseffekter.
- Om man inte väljer en ligghall med en öppen långsida ska öppningarna i ytterväggarna vara så stora så att även hästar med låg rang känner sig trygga att gå in i och vara i ligghallen. Det är lämpligt att ha öppningar i olika väderstreck.
l Ytan ska exempelvis per häst med 1,70 i mankhöjd vara minst 80 procent av 9 kvm. Fullständiga tabeller för alla mått finns hos Jordbruksverket.
Källa: Jordbruksverket
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 14/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på