Hoppning
9 december 2022 09:43
Ridsportplus

Geir Gulliksen i blåsväder efter spöanvändning

SpöanvändningReaktionerna har varit starka i sociala medier efter att Geir Gulliksen i helgen använde spöet efter en vägran i 1,50-klassen vid Norwegian Horse Festival. Se filmklippet och vad OS-ryttaren själv menar hände samt vad Norges Rytterforbund säger till Ridsport.

Geir Gulliksen i blåsväder efter spöanvändning
Geir Gulliksen får utstå mycket kritik efter helgens tävling (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Geir Gulliksen har hamnat i blåsväder efter en händelse vid Norwegian Horse Festival i lördags. Den 11-åriga hingsten Equine America Grandino H vägrade framför ett hinder i 1,50-klassen varpå den norska OS-ryttaren smällde till hingsten två gånger med spöet på halsen mot huvudet. Ekipaget tog sig sedan över hindret. Några i publiken ska enligt uppgift ha buat, men ingen åtgärd vidtogs av domarna. Händelsen filmades och publicerades på sociala medier och kommentarerna har inte varit nådiga.

– Först och främst vill jag säga att jag och hela min familj är emot användning av spö som bestraffning. Vi vill inte använda spöet, men en hingst måste korrigeras, annars kan den bli farlig. Jag tror också att mina hästar håller länge eftersom vi är snälla mot dem, och jag finner mig inte i att bli framställd som en djurplågare, säger Geir Gulliksen till norska Hest.no.

Här är det omtalade klippet från helgens 1,50-klass:

”Måna om hästvälfärden”

Ridsport har varit i kontakt med Beate Heieren Hundhammer, generalsekreterare i Norges Rytterforbund. Hon lämnar följande kommentar till händelsen via mejl:

”Helgens tävling var en internationell tävling som lyder under FEI:s tävlingsbestämmelser. Vi förutsätter att domarna ser till att reglerna följs och att eventuella överträdelser hanteras enligt regelverket. Utöver detta kommer inte NRYF att kommentera tävlingen eller ryttaren specifikt, då vi formellt inte har befogenhet att styra över FEI:s regelverk. Men jag vill generellt understryka att vi är väldigt måna om att alla våra ryttare har god kunskap om hästvälfärd och använder denna i praktiken.”

”Hästvälfärd är centralt i allt vi gör, från hur vi formulerar våra tävlingsregler till grönt kort och tränarutbildning. Tilläggas kan att NRYF har påbörjat arbetet med ’Morgondagens ridsport’, där hästvälfärd är ett centralt tema. Internationellt är vi också engagerade i den debatt som just nu pågår inom FEI och EEF om framtidens ridsport och hästvälfärd.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden