Dressyr
17 juli 11:44

Glock’s Zonik är död

DödsfallAvelshingsten och dressyrhästen Glock's Zonik har hastigt fått avlivats. Hans Peter Minderhoud och Edward Gal måste mitt i OS-uppladdningen behandla sorgen över sin tävlingskamrat och vän.

Glock’s Zonik är död
Glock's Zonik har hastigt avlivats. Här ses den framgångsrika hingsten med Edward Gal vid EM i Göteborg 2019. Foto: Roland Thunholm

Det är Glock Horse Performance Center som meddelar den sorgliga nyheten att deras Glock’s Zonik (DWB f -08 e Blue Hors Zack-Blue Hors Romanov) har avlivats.

Hans Peter Minderhoud startade hingsten senast i början av juni vid det fyrstjärniga meetinget i franska Le Mans, där de vann küren på över 80 procent. Därefter blev Zonik halt och kunde inte starta i Rotterdam. Zonik opererades den 13 juli i Tyskland för sitt hovproblem, och även om operationen gick bra skadades Zonik svårt vid uppvaket.
– Zonik skadade sig själv så illa att det enda vi kunde göra var att ta bort honom från hans lidande. Han hade brutit båda sina bakben, skriver Hans Peter Minderhoud och Edward Gal på sociala medier.

48585159872_2ebac3b3bd_o
Edward Gal och Glock’s Zonik efter att de ridit ihop personbästa i Rotterdam för några år sedan. Foto: FEI / Liz Gregg

Framgångsrik både på tävling och i aveln

Glock’s Zonik har tävlats på högsta nivå i dressyr av såväl Hans Peter Minderhoud och Edward Gal, och var utöver tävlingsmeriterna även en betydelsefull avelshingst med såväl topphästar i sporten efter sig samt ett flertal avelshingstar. Han är bland annat far till Gammelenggårds Zappa som har ett hundratal avkommor registrerade i SWB.

Både Hans Peter Minderhoud och Edward Gal är uttagna att rida OS i Tokyo för Nederländerna, och de ber på sociala medier att mitt i sorgen få koncentrera sig på förberedelserna inför tävlingen och undanber sig frågor om olyckan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden