Sverige
5 augusti 2020 19:45

Gödselprotesterna diskuteras i tv och radio: ”Begriplig oro”

I blickfångetÖvergödningsutredningen engagerar – även utanför den svenska hästsfären. I tisdagens Studio Ett i Sveriges Radio diskuterades förslaget samtidigt som det gjordes ett nedslag på en hästgård utanför Åkersberga. Även Rapport tog upp ämnet med fokus på ridskolornas perspektiv. Se och lyssna på bägge inslagen här.

Gödselprotesterna diskuteras i tv och radio: ”Begriplig oro”
Hästgödsel är en energirik energikälla, men begränsas av reglerna i Sverige, trots att det är klassat som biobränsle i EU. Foto: Ann-Sofi Hjärn

”En skitsak eller ett hot mot hästnäringens framtid.” Det är rubriken för snacket kring den livligt omdiskuterade övergödningsutredningen i tisdagens Studio Ett i Sveriges Radio. Utgångspunkten är det höga tonläge som råder kring delar av den statliga utredningen och det faktum att tusentals har skrivit under protester mot det som de ser som ett orimligt förslag och ett försök att detaljstyra hästnäringen.

I radioinslaget görs ett nedslag hos Titti Jöngren på Grindtorps gård utanför Åkersberga. Det är en ”begriplig oro” som många uttrycker, menar hon. I inslaget intervjuas även experten Linda Kumblad som medverkat vid utredningen. Lyssna på inslaget här under genom att spola fram till 1:27:30 i programmet.

Även SVT Nyheter tog upp ämnet i tisdagens Rapport med rubriken ”Hård kritik från landets ridskolor”. I tv-inslaget intervjuas Nina Ström, verksamhetschef på Tyresö Ryttarförening, samt återigen Linda Kumblad. Här är länken till Rapport – spola fram till 17:25 för att se inslaget.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden