Sverige
27 juni 2020 09:12

Förbundet samlar gödselfakta genom enkät

UtredningEtt väl underbyggt svar som bygger på fakta. Det är vad Svenska Ridsportförbundet vill lämna till den statliga övergödningsutredningen. Därför erbjuds alla som har en hästanläggning att svara på en enkät.

Förbundet samlar gödselfakta genom enkät
Hur ofta hagar mockas är en fråga som ställs i enkäten. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Det är bråttom. Den 30 juni är sista svarsdagen på Svenska Ridsportförbundets enkät om hur det ser ut i hagar och på gödselstackar.

Enkätsvaren är en viktig del i förbundets remissvar angående övergödningsutredningen, som Ridsport har uppmärksammat vid flera tillfällen under våren.

”Utredningen har uppmärksammat hästar och hästhållning som en av källorna till övergödningen. Gödselhantering, hästar nära vattendrag, hur länge ska en hage användas mm är saker utredningen funderar över” skriver Ridsportförbundet på sin hemsida,

”Nu behöver vi din hjälp att lämna faktabaserade svar om ett viktigt ämne! Det är viktigt för den framtida hästhållningen att vi kan redovisa hur det verkligen ser ut och vilka konsekvenser dåligt underbyggda beslut kan få. Risken om vi inte lämnar faktabaserade svar är att regler och lagar kan komma att ändras på ett sånt sätt att hästhållningen försvåras” står det också.

Enkäten ställer frågor om huruvida anläggningen har hagar nära vattendrag, hur många hästar det är per hage, hur det är med dräneringen och hur gödseln tas om hand, både i hagar och från stallet.

Och som sagt, senast 30 juni måste enkätsvaren vara inne.

Enkäten finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden