Träningstips
2 december 2020 19:03
Ridsportplus

Gör det enkelt inför tävlingsstarten

ProblemlösningGör inte träningen för komplicerad inför en tävling. Filippa Enmark tipsar om hur hon stämmer av inför en tävlingsstart för att hålla sina hästar pigga och motiverade.

Gör det enkelt inför tävlingsstarten
Filippa Enmark och hennes King Kong van’t Valissenhof. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Inför inomhustävlingar förbereder sig Filippa Enmark genom att hoppa hinder som står nära kortsidorna och på linjer med tävlingsavstånd, för att stämma av att hästarna är framme för skänkeln när väggarna bromsar upp.
  – Träna på låga hinder på samma distanser som dyker upp på tävling. Hästen måste räcka fram på distanserna hemma för att det ska fungera på tävling, säger Filippa.

  Rätt förberedelser inför tävling är viktigt för att kunna prestera på topp. Veckan före start är det bra att rida igenom hästen ordentligt och göra de lite hårdare passen, för att sedan fokusera på en enklare repetition dagarna före tävling.
  – Det jag måste träna på gör jag alltid veckan före en tävling eftersom jag inte vill trötta ut mina hästar för nära inpå start. Dagarna precis före start stämmer jag bara av med lättare övningar, säger Filippa.

  Filippa-enmark-10-200908-rt
  Filippa vill inte trötta ut sina hästar för nära inpå start. Foto: Roland Thunholm

  1. Checka av bjudningen

  Den första övningen går över två bockar på böjt spår med ett galoppsprång emellan.  Bockarna får hästen att röra sig genom  kroppen och bli mjuk och följsam.

  Det är viktigt att hästen rundar sig för innerskänkeln. Om hästen faller inåt kan innerkanterna på bockarna höjas och om hästen har en tendens till att flyta ut på voltspåret höjs i stället ytterkanterna.

  Samla upp hästen på kortsidan och driv med sätet för att få ett lagom stöd i handen. Rid ett par varv över bockarna och fortsätt sedan rakt fram ut på fyrkantsspåret med bibehållen kontakt.

  Galoppera på lite framåt på långsidan och fånga upp igen vid nästa kortsida. Rid ett par varv på de bockarna och börja sedan om från början om det behövs.

  Övningen är ett bra sätt att stämma av att hästen är framme för skänkeln, går att böja och att rakrikta.

  2. Slarva inte med avspänningen

  Den här övningen går att göra efter den första övningen eller som en separat
  övning. Det är en banhoppningsövning innehållande åtta språng och fyra linjer där distansen är 29 meter överallt.

  Rid noggranna vägar och fokusera på att hästen är framme för skänkeln. Antalet galoppsprång mellan varje hinder kan varieras till en början mellan hinder sju och nio. Om hästen blir springig mellan två hinder, dämpa tempot och ta ett extra galoppsprång på nästa distans för att få hästen på bakbenen. Försök därefter att sätta upp galoppen igen utan att låta hästen lägga sig på i handen och bli lång.

  Var noga med att inte fastna i den korta galoppen för länge, då kan det bli svårt att räcka fram på distanserna när det sedan blir tävling.

  Rid banan tills hästen är reglerbar och avspänd, först åt ena hållet och sedan åt det andra.

  Filippa-enmark-6-200908-rt
  Filippa Enmark ger sina bästa tips. Foto: Roland Thunholm

  3. Höj kraven

  Som sista övning hoppas banan igen — om den andra övningen har fungerat bra. Denna gång med lite högre krav på precisionen. Banan rids nu i en större galopp och med sju galoppsprång på alla linjer. Hinderna ska fortfarande vara låga men noggrannheten ska vara densamma som om banan varit större, framförallt om det är ett sista genrep inför tävling.

  Vrid på huvudet i god tid inför svängarna och håll ut ordentligt på kortsidorna för att inte riskera att skära vägen till hinderna.

  Målet är att hästen ska bjuda ärligt framåt, vara i balans och landa i rätt galopp efter varje hinder för att bibehålla rytmen genom hela banan. För att hjälpa hästen att landa i rätt galopp är det bra att skjuta fram höften svagt inåt och hålla lite extra i den nya yttertygeln.

  Rid även den här banan åt båda hållen.

  Skisser
  Skisser

  Fakta

  Filippa Enmark

  Ilippa-enmark-14-200908-rt
  Filippa Enmark Foto: Roland Thunholm

  Filippa Enmark rider i svenska landslaget för unga ryttare.

  Hon vann nyligen young rider-SM inomhus och hon kom tvåa i GHS Young Rider Cup i Scandinavium 2020.

  2019 vann hon junior-SM utomhus och  placerade sig i en tvåstjärnig 1,45 rankingklass i Ciekocinko.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden