Träningstips
26 augusti 2020 14:49
Ridsportplus

Håll tempot utan spänning

MästartipsHur tränar en svensk utomhusmästare? Marcus Westergren vann ett SM-guld och två brons på tre olika hästar i fjol. Här delar han med sig av sitt vinnande träningsupplägg.

Håll tempot utan spänning
Hitta tempot med hjälp av 2019 års SM-vinnare i hoppning, Marcus Westergren. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästen måste vara van att träna i ett högt tempo, anser Marcus Westergren. Han tränar dagligen sina hästar i 375-meters tempo under korta moment, både i markarbetet och vid hoppträning.

    Det ska vara naturligt för hästen att galoppera i det tempo som den också ska kunna prestera i på tävling.
    – Risken med att fastna i en för kort galopp till vardags är att hästen kan känna sig jagad och bli spänd om den kommer på tävling och ryttaren börjar driva på mer än vanligt, säger Marcus Westergren.

    Marcus-westergren-17-200629-rt
    Marcus Westergren hoppar ofta minst tre hinder i rad hemma. Foto: Roland Thunholm

    Ryttaren behöver också träna på att rida i ett varierat tempo för att känna att hästen går att reglera utan problem även i högre fart.

    Det är viktigt att ryttaren kan kontrollera hästen utan att korta den för mycket.
    – Kontroll är när ryttaren kan rida i ett högt tempo och därifrån samla ihop eller svänga hästen utan att dra den för mycket i munnen, säger Marcus Westergren.

    Marcus-1
    Rak linje Foto: Roland Thunholm

    1. Rak linje

    Den första övningen består av tre hinder på en rak linje med 13 meter mellan varje. Marcus föredrar att alltid ha minst tre hinder i följd. Han ser ingen vits med att hoppa färre hinder än så.

    Att hoppa ett enkelhinder är sällan ett problem, även två hinder på en linje brukar fungera bra. Det är oftast på hinder nummer tre som felen kommer. Det går även att lägga till ett fjärde hinder för att göra övningen svårare.

    Håll en stadig och bra galopp genom svängen och möt det första hindret utan att bromsa för mycket med handen. Räta upp kroppen mellan hindren och lås skänkeln om hästen springer iväg. Känslan ska vara densamma från första hindret till det sista och hästen ska vara balanserad hela vägen. Rid rakt fram mot staketet/väggen efter det sista hindret. Hoppa övningen ett par gånger i båda varven.

    Marcus-2
    Öka ridbarheten Foto: Roland Thunholm

    2. Öka ridbarheten

    För att öka svårighetsgraden på den första övningen flyttas mittenhindret en meter åt ena hållet. Då blir avståndet 12 respektive 14 meter mellan hindren. Syftet med övningen är att hästen ska bli så reglerbar att ryttaren kan klara av alla linjer på tävling.

    Det ska inte spela någon roll om banbyggaren bygger en meter kort eller en meter långt, ryttaren måste kunna reglera sin häst tillräckligt bra så att det aldrig blir ett problem.

    Börja med att rida linjen från 12 meter till 14 meter. Starta på första hindret i en lite mer samlad galopp och låt sedan hästen flyta på framåt till hinder två och tre. Byt sedan varv och hoppa övningen från 14 meter till 12 meter. Börja då i en större galopp och bromsa upp hästen inför hinder nummer två, för att få plats med tre jämna galoppsprång ut till sista hindret.

    Marcus-3
    Håll tempo

    3. Håll tempo

    Det som Marcus tränar allra mest på själv är banhoppning. I den här övningen använder han sig alltid av minst sju hinder och han har alltid med minst en kombination.

    Bana är det bästa sättet att träna inför tävling och det är ingen idé att ställa upp en för lätt bana. Det är bättre att träna på det som är svårt och hellre hålla hinderna lite lägre, tycker Marcus.

    Rid banan stadigt med kontroll utan att korta upp galoppen för mycket. Var noga med att hästen svarar framåt efter varje hinder och tar tag i nästa. Försök att hålla ett 375-meters tempo och tänk på vägarna. Rid inte ut för långt mot staketet utan titta mot nästa hinder direkt i landningen.
    – Tiden är i dag en stor svårighet på tävling och det är därför viktigt att träna på att rida korta vägar i en bra galopp för att klara maxtiderna, säger Marcus Westergren.

    Fakta

    Marcus Westergren

    Ovning3_01
    Marcus Westergren Foto: Roland Thunholm

    Marcus Westergren är med i svenska B-landslaget och har ridit nationshoppningar för Sverige. I fjol vann han utomhus-SM, tog lag-SM-brons med Åby Ridklubb och hoppade hem en bronsmedalj på inomhus-SM. I år har han vunnit en fyrstjärnig 1,50 rankingklass i Spanska Vejer de la Frontera.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden