Träningstips
5 augusti 2020 11:44
Ridsportplus

Lär dig av det dagliga jobbet

ProffstipsetDu kanske rider för tränare en gång i veckan – men det största jobbet gör du själv i vardagen. Det säger hoppsystrarna Hedda och Iza Wallin, vars bästa tips är att utnyttja varje tillfälle att utmana dig själv.

Lär dig av det dagliga jobbet
Hedda och Iza Wallin är tävlingsryttare i hoppning som driver utbildningsstall. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Fokusera på detaljerna

Det är mellan träningarna som du kan förbättra dig själv och slipa på det du måste. Nöt på de där små detaljerna som kan göra skillnad när det väl gäller – som att hålla en rak linje. Rid till exempel två meter innanför spåret i stället för att följa staketet eller sargen. Släpp stigbyglarna fem minuter varje dag. Låter lite, men gör stor skillnad.

2. Träna dig själv när hästen inte tränar

Bara för att hästen får en lugn dag på jobbet behöver inte du få det. Skrittar du till exempel ut i skogen kan du fokusera på sitsen; försök att hitta balansen i sadeln, känn in hur du sitter. Du kan stå i lätt sits en stund och hitta tyngden i stigbyglarna. Fundera på vad din tränare brukar vara på dig om, och träna på det. Till exempel om du hänger i ena sidan, är för stark i handen eller drar fram underskänklarna.

3. Analysera direkt – och lär

Tillbaka till den där timmen med tränaren. Var verkligen lyhörd och ta in allt vad han eller hon säger. I bilen på väg hem kan du fundera på instruktionerna och sätta upp mål till nästa gång. Då får du en morot till att förbättra dig själv; det är ju inte kul att komma tillbaka veckan efter och inget har hänt. Det här är något som vi diskuterar ganska mycket, att elever kan komma tillbaka och vi ser att jobbet är ogjort. Det är ju pengarna i sjön!

4. Inspireras av andra

Var öppen och ödmjuk för att ta in saker. Ta emot kritik och tips, det finns alltid något att lära – utnyttja varje tillfälle att bli bättre. Det gäller också att vara kreativ. Om du har möjlighet, åk till tränare och titta när de instruerar. På tävling kan du studera de ryttare du gillar. Sedan finns jättemycket tips på Youtube. Det låter som en klyscha, men vi hittar faktiskt massor av inspiration och lärdom där.

5. Tänk på hästens hållbarhet

Du måste förstå och inse att hästen inte är någon leksak, att du måste variera underlag och träningsform. Rid lika mycket i båda varven – det är lätt att du blir sittande i det varv som känns lättast. Lär känna din häst exteriört, hur den ser ut när den står uppställd och vid rörelse. Då vet du hur den brukar vara och kan jämföra med det om något skulle kännas konstigt i ridningen.

6. Ha alltid en plan

Varje gång du hoppar upp i sadeln ska du ha en plan. Vad är målet med dagens pass? Ska jag träna på att få hästen att gå undan för skänkeln? Tempoväxlingar? Du ska aldrig bara hoppa upp och ”rida ännu ett pass”. Allting ska ha ett mål och en mening – det är det som har gjort att det har gått så pass bra för oss.

Iza-wallin-hedda-wallin-glen-2-200511-rt
Hedda Wallin om att rida för flera olika tränare:
Till slut vet du inte vad du ska tro på. Du måste hitta din grej, veta hur du själv är som ryttare. Foto: Roland Thunholm

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden