Sverige
20 mars 2018 14:28

Got Events vd självkritisk efter rapporten

Borde dragit i nödbromsen”Vi borde ha gjort en halvhalt längs vägen och sett över budget och organisation.” Det säger Got Events vd Lotta Nibell efter den skarpa kritiken angående styrning och ekonomi i samband med EM i ridsport i Göteborg i fjol.

Got Events vd självkritisk efter rapporten
Publiken älskade EM i Göteborg men den ekonomiska förlusten var svidande för arrangören. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Rapporten från KPMG innehåller en redogörelse över allt som hände från den punkt då förslaget väcktes om att arrangera EM i ridsport i Göteborg fram tills i dag. Evenemanget kostade Göteborgs invånare 60 miljoner kronor, i stället för 13 miljoner som var första budet.
− KPMG har gjort ett gediget jobb och genomlyst hela processen. Det finns inga överraskningar i rapporten.

Var ni medvetna om att ni rörde er med glädjesiffror?
− Jag skulle inte vilja kalla det så, men rapporten visar på att riskanalysen initialt inte var tillräcklig. Vi borde någonstans längs vägen ha gjort en halvhalt, för att använda ridspråk, och sett över budget och organisation.
− Samtidigt är jag väldigt glad för att rapporten tydligt visar att inga oegentligheter har skett, och leveransen blev bra, säger Lotta Nibell.

Rapporten noterar att publikintäkter försvann när paradressyren och körningen flyttades till Heden, där det var fri entré.
− Vi såg det inte som orimligt att ändå nå våra mål med biljettförsäljningen, men vi skulle ha gjort en större analys. Samtidigt blev det väldigt inkluderande att ha grenar på Heden.

Om ni hade vetat från början hur det skulle gå med ekonomin, hade det överhuvudtaget blivit något EM i Göteborg?
− Det får du fråga politiken om, men personligen anser jag att ridsporten har de element som stämmer in med Göteborgs värdegrund, svarar Lotta Nibell.
− Frågan är omöjlig att svara på. Vi hade fått ta andra kostnader från början, och de som beslutade om den första budgeten är inte kvar på de positionerna i dag, säger Bettan Andersson (V), ordförande i Got Events styrelse.

Hon konstaterar att rapporten visar att både förstudien och riskanalyserna inför EM var bristfälliga.
− När vi fick de första negativa budgetprognoserna borde vi ha dragit i nödbromsen och samlat alla berörda parter, säger Bettan Andersson.
Hon vill inte stänga dörren för andra stora ridsportevent i Göteborg.
− EM var organisatoriskt och sportsligt en framgång, och långtifrån det enda evenemanget i Göteborg som inte har hållit budget, säger Got Events ordförande Bettan Andersson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden