Sverige
20 mars 2018 11:49

Stora brister ledde till 60 miljoner minus för ridsport-EM

KritikEM i ridsport i Göteborg slutade med ett underskott på minst 60,8 miljoner. Nu riktas svidande kritik mot arrangören Got Event i en granskning som beställts av Göteborgs stad.

Stora brister ledde till 60 miljoner minus för ridsport-EM
Heden var en tävlingsplatserna för EM.

EM i ridsport i augusti 2017 blev på ett plan ett lyckat arrangemang – inte minst för svensk ridsport. Men under ytan finns en helt annan berättelse. Den senaste prognosen pekar på ett underskott på 60,8 miljoner kronor, och då är det ännu inte klart vad återställandet av fotbollsplanerna på Heden kommer att kosta.

Bristande budgetkontroll

I en rapport på 150 sidor har revisionsföretaget KPMG granskat hur arrangemanget kunde bli närmare 50 miljoner dyrare än det var tänkt. I rapporten riktas skarp kritik mot projektledningen för bristande budgetkontroll och ledningssystem.

”Den slogan som används för evenemanget borde i sig ha varit en varningsklocka: ”För första gången tar ett ridsportmästerskap över en hel stad -det har aldrig gjorts förut”. När något aldrig har gjorts förut så innebär det per definition en högre risk. Dessutom var avtalet med FEI, som var en del av budet, skrivet på ett sätt som gav FEI rätt att göra förändringar i åtagandet” står det i rapporten.

Redan tidigt i planeringen började siffrorna ändras i budgeten. Ett exempel är prispengarna, där första budet var att de skulle landa på 7,5 miljoner, medan det i slutändan handlade om 12,1 miljoner kronor.

Internationella Ridsportförbundet FEI hade också rätt att in i det sista begära förändringar, vilket var svårt att budgetera för.

Annat upplägg

Arrangemanget fick dessutom ett helt annat upplägg när det beslutades att Heden skulle användas för körning och paradressyr, i stället för att bara använda Ullevi och Slottsskogen som det var tänkt från början. Det var dessutom fri entré till Heden och därmed försvann beräknade biljettintäkter på 7,2 miljoner. I stället uppstod en kostnad på uppskattningsvis 6 miljoner för förstörda fotbollsplaner.

Tidsbrist är ett annat återkommande problem enligt granskningen. Beslut om att Göteborg ska söka EM tas bara några dagar innan ansökan måste lämnas till FEI, och upphandlingar av ridunderlag och mobila byggnader startar alldeles för sent. Dessa upphandlingar har också överklagats, vilket kommer att innebära skadestånd på minst en halv miljon för Got Event.

Kostnader tillkom

I april 2017 pekade prognosen på att evenemanget skulle gå back med 30 miljoner, och veckorna före EM skenade kostnaderna ytterligare.

Bland annat hade det sparats för mycket när VIP-paviljongen på Ullevi restes. Där fanns ingen luftkonditionering, och golvet svajade i en lokal där bland annat kungaparet skulle vistas.
Dessutom måste underlaget på ridbanan på Valhalla IP läggas på i dubbla omgångar.
Totalt handlade det om extrakostnader på fem miljoner innan EM.

Under och efter tävlingarna tillkom ytterligare kostnader på totalt 12,9 miljoner, varav 6,2 miljoner i preliminär kostnad för planerna för Heden. Dessutom tillkom avetableringskostnader som inte hade förutsetts.

Granskningsrapporten lämnades under måndagen till beställaren, styrelsen i Göteborgs stadshus AB, som gick igenom den men inte fattade några beslut om vilka konsekvenser rapporten ska leda till. Den frågan bordlades till kommande möte.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-