Sportnytt
12 mars 2021 16:48

FEI förlänger tävlingsstoppet – Gothenburg Horse Show ställer in

Ställs inDe försökte in i det sista, men till slut tog tryckvågen efter virusutbrottet över. Tävlingsstoppet i Europa förlängs till 11 april, vilket innebär att världscupfinalerna i Göteborg ställs in.

FEI förlänger tävlingsstoppet – Gothenburg Horse Show ställer in
Det blir inga världscupfinaler i Göteborg. Foto: Natalie Greppi/GHS

– Internationella ridsportförbundet har förlängt tävlingstoppet som de införde i början av mars. De känner inte att de har kontroll över viruset, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show till SVT Sport.

Nu står det klart att det internationella tävlingsstoppet med anledning av det stora virusutbrottet av EHV-1 förlängs till 11 april. FEI hade ursprungligen satt 28 mars som slut för tävlingsstoppet men nu blir det alltså längre än så. Det innebär att världscupfinalerna och Gothenburg Horse Show 31 mars till 4 april inte kan genomföras. Förra årets världscupfinaler i Las Vegas ställdes också in – på grund av coronapandemin.

FEI fattade beslutet vid ett extrainkallat styrelsemöte på fredagen. Beslutet baseras på en detaljerad medicinsk riskanalys ledd av världsledande epidemiolog Dr Richard Newton tillsammans med FEI:s veterinära experter.

Syftet med det förlängda tävlingsstoppet är enligt FEI att minimera smittspridningen av det mycket aggressiva viruset. Stoppet gäller alla länder med planerade internationella tävlingar fram till 11 april, det vill säga Österrike, Belgien, Spanien, Estland, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal och Sverige. FEI rekommenderar också starkt att de nationella ridsportförbunden ställer in allt tävlande nationellt.

– Förlängningen av tävlingsstoppet är mycket jobbigt för oss alla, att tvingas ställa in världscupfinalerna för andra året i rad är förödande, speciellt för de kvalade ryttarna och vår titelsponsor Longines, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande.

– Vi vet hur mycket jobb och engagemang teamet i Göteborg har lagt på att organisera världscupfinalerna och det är ett väldigt tufft besked att få så nära inpå tävlingarna.

– Det är såklart ett otroligt tråkigt besked, men hästarnas välfärd måste alltid sättas i första hand. De senaste veckorna har vi varit i ständig kontakt med FEI, SvRF och ansvariga veterinärer för att följa utvecklingen, och efter att beslutet kom på fredagseftermiddagen har allt gått väldigt fort, säger Tomas Torgersen.

Hästföretagarforum kommer dock att genomföras 1 april som planerat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden