Dressyr
31 januari 2021 10:13

GP-segraren dog i boxen

DödsfallUnder fredagen dansade han fram som segrare i den trestjärniga küren i Wellington tillsammans med sin ryttare Frederic Wandres. En dag senare var stjärnhästen Rebroff död.

GP-segraren dog i boxen
Det tragiska dödsfallet kom som en chock för Frederic Wandres, här i sadeln på en annan häst. Foto: FEI/Dirk Caremans

Det var vid lunchtid på lördagen som den 12-årige belgiske valacken Rebroff visade tecken på att något inte stod rätt till. Både den officiella FEI-veterinären och veterinären på plats skyndade genast till, men det fanns inget att göra. Stjärnhästen Rebroff avled kort därefter i boxen. Det rapporterar Eurodressage.

Händelsen utspelade sig under Global Dressage Festival i Wellington, där även flera svenskar finns på plats.

Begåvade Rebroff var en belgisk uppfödning efter Robespierrot-Oula Owl xx-Carneval och upptäcktes som 4-åring av Hof Kasselman. Hof Kasselman sålde sedan hästen till USA för 350 000 euro, men efter några framgångsrika år i amerikansk ägo köpte Hof Kasselman tillbaka valacken 2018.

Fram till nyligen tävlades valacken av Insa Hansen och ekipaget gjorde bland annat mycket väl ifrån sig med seger i ett av kvalen till Louisdor Cup, där de slutade trea i totalen.

På grund av den omfattande lockdown-situationen i Europa bestämde Hof Kasselman sig för att skicka sin försteberidare Frederic Wandres till Wellington för att tävla och sälja en rad hästar. Rebroff var en av dem. Det nya ekipaget vann fredagens Grand Prix Kür på 69,761 procent.

”Igår var han en vinnare … idag finns han inte längre med oss”, skrev en chockad Wandres på Facebook. Han berättade också att groomen Lars Ligus och Francois Kasselman var med Rebroff in i det sista.

Dödsorsaken är ännu okänd men hästen ska obduceras. Misstanken är att det handlar om hjärtstopp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden