Krönika
17 augusti 2021 15:30

Ha lite förståelse för din veterinär

GästkrönikaAtt vara hästveterinär är världens bästa jobb, tycker Ridsports gästkrönikör Axel Wallman. Men han ställer sig också frågan varför det är så få som vill arbeta som detta? Med risk att bli anmälda och med många okunniga hästägare har utmaningarna ökat. Axel Wallman uppmanar därför alla att vara rädda om sin veterinär.

Ha lite förståelse för din veterinär
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

Jag har världens bästa jobb. Varför är det så få som vill jobba som hästveterinär?

Om man börjar med en nulägesanalys: höga krav, fysiskt jobb, obekväma arbetstider, krävande djurägare och ouppfostrade hästar. Det är några av de faktorer som gör att hästveterinäryrket kanske inte lockar lika mycket som man kan tro. Många veterinärer är till och med rädda för att bli anmälda till ansvarsnämnden. Särskilt de som är yngre i yrket. Många väljer att inte jobba kliniskt för att undvika den stressen som det kan innebära.

Man måste förstå att även om vi veterinärer gör bedömningar på vetenskaplig grund så är det just bedömningar vi gör. Bedömningar av hästar som är biologiska varelser och som påverkas av sin ryttare eller ägare och miljö.

Man måste förstå att det tar många år att lära sig häst och allt vad det innebär.

Det är svårt men likväl så ställs ofta veterinären till svars för sina bedömningar gentemot djurägare som ställer höga krav. Inte sällan gäller det även tvistemål där en del ägare hävdar fel på hästar som inte funkar för dem och då vill att veterinären ska uttala sig i frågan.

En ökande okunskap bland hästägare med allt fler ”nybörjare” med häst gör att utmaningarna ökar. Man måste förstå att det tar många år att lära sig häst och allt vad det innebär. Det är viktigt att skaffa sig en bra mentor. Någon som kan ge råd och stötta på resan med häst.

Den personliga kontakt som många hästveterinärer får med sina hästägare är speciell. De flesta hästägare har en specifik veterinär som är ”deras”. Den delen är fantastisk men kan också vara krävande. För många veterinärer är yrket en livsstil och man bär med sig det dygnet runt.

Hur ser det ut i resten av världen? Jo, allt fler rapporterar om den tuffa miljö som hästveterinärer får utstå. Samtidigt vill fler och fler veterinärer ha en större integritet. Det leder till att det är brist på veterinärer och de som jobbar tenderar att få jobba ännu hårdare.

Vi behöver fler veterinärer men beslutsfattarna har inte hängt med i svängarna. Det utbildas alldeles för få veterinärer. Många söker sig utomlands för att studera men det bästa vore att vi fick fler utbildningsplatser i Sverige. Och framför allt fler som vill jobba kliniskt och med häst!

Många söker sig utomlands för att studera men det bästa vore att vi fick fler utbildningsplatser i Sverige.

Så ta hand om ”din” veterinär och ha lite extra förståelse för de utmaningar en veterinär kan ställas inför.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag hyllar en helt fantastisk veterinär, Dr Björn Nolting som tragiskt omkom i en flygolycka i juli. Han har betytt oerhört mycket för mig och trodde på mig som ung nyexaminerad veterinär. Hans tankar och arbetsmetodik finns med mig dagligen i mitt arbete. En så oerhört kunnig, prestigelös och en riktigt varm person.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden