Hoppning
28 oktober 2021 18:00
Ridsportplus

”Hade han varit människa hade min pojkvän haft allvarlig konkurrens”

RyttarporträttGrekiskan Ioli Mytilineou vann allas hjärtan tillsammans med sin hingst Levis de Muze vid EM i Riesenbeck, där hon slutade elva.
– Ioli är framtidens ryttarstjärna, anser den tyske hoppikonen Ludger Beerbaum.

”Hade han varit människa hade min pojkvän haft allvarlig konkurrens”
Ioli Mytilineou vann allas hjärtan vid EM i hoppning på grund av härlig utstrålning, fin ridning och gott horsemanship. Foto: Dirk Caremans

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Glädjen var påtaglig när Ioli Mytilineou red sin häst Levis de Muze (BWP hingst f-11, e Elvis ter Putte-Tinka’s Boy), kallad Porky. Det lyste om både häst och ryttare, såväl på framridningen som inne på EM:ets smaragdgröna tävlingsgräsmatta.
– Jag älskar den här hästen. Hade han varit människa hade min pojkvän haft allvarlig konkurrens, säger Ioli Mytilineou.
– Porky har allt. Han är lydig, han har stor galopp och han tycks kunna hoppa vilka hinder som helst, han är förnuftig och han är otroligt intelligent. Jag kan knappt sluta beundra honom.
– Dessutom är han bara 164 centimeter hög och det passar mig eftersom jag ju inte är så lång.

Visserligen har Ioli Mytilineou ridit EM i alla sina ålderskategorier och hon red femstjärnigt i Knokke tidigare i år, men eftersom hon mest hållit sig till två- och trestjärniga tävlingar kom hon till EM som en ganska anonym ryttare. Men där blev hon som sagt snart älskad av alla, och dessutom hyllad för sitt horsemanship.

Och går det som Ioli Mytilineou vill, då kommer hon att synas mer och mer. Hon satsar helt och hållet på en ryttarkarriär. Insikten att hästar är livet för henne fick hon när hon började på King’s College i England och efter bara några veckor sa ”tack för mig”, förkunnade att hon slutade och reste hem till sina hästar.

Uppvuxen med hoppning på elitnivå

Grekland är knappast känt för sin ridsport men Ioli är uppvuxen med hästar och hoppning på elitnivå. Mamma Hannah Mytilineou red exempelvis i det grekiska laget vid OS i Aten 2004. Föräldrarna behövde knappast tvinga sin dotter till stallet, hon smet dit så fort hon fick tillfälle, så det var inte så underligt att hon gjorde sitt första mästerskap, children-EM, redan som tolvåring.

När hon som 19-åring bestämde sig för att satsa på heltid flyttade familjen till Belgien och har numera ett eget ställe.
– Det är i ridsportens centrum, där allt händer, säger Ioli Mytilineou.

Hon har tre topphästar; Porky, La Perla vd Heffink och l’Artiste de Toxandria, och alla tre har utbildats av henne själv och hennes mamma Hannah. En fjärde stjärna håller på att tas fram, nämligen hingsten Casanova Hästak, som såldes från Hästak tidigare i år.
– Jag gillar Casanova. Just nu rider mamma honom men jag hoppas snart kunna ta över, säger Ioli Mytilineou.

Åkte till Florida under pandemin

Hon är ivrig att utvecklas. När hon i vintras insåg att pandemin skulle stänga det mesta i tävlingsväg i Europa stack hon till Wellington i Florida.
– Det var ett vågspel men blev otroligt lyckat. Jag lärde mig enormt mycket bara av att se alla skickliga ryttare där. Det är det som är så fantastiskt med den här sporten, du blir aldrig fullärd, det finns alltid nytt att ta in.

Med sig hade hon också sin tränare Sean Crooks.
– Han är kanske inte så känd men det är han som hjälpt mig till den här nivån, och han har alltid tid för mig, säger Ioli Mytilineou, som tidigare också tagit hjälp av Sylve Söderstrand.

Med sin finalplats i EM visade Ioli Mytilineou och hennes Porky att de har bland de bästa att göra. Men, förutom vid mästerskap har hon svårt att ta sig in i finrummet.
– Du måste ha rankningspoäng för att komma med i femstjärnigt. Men det är otroligt svårt att skaffa några poäng – om man inte rider femstjärnigt.

Nästa års VM (i Herning) och OS 2024 i Paris är hennes stora framtida mål.
– Fram till dess hoppas jag kunna samla erfarenhet i de största tävlingarna.

Fakta

Ioli Mytilineou

 • Namn: Ioli Mytilineou
 • Ålder: 24 år.
 • Kommer från: Grekland.
 • Bor: Belgien.
 • Familj: Mamma, pappa, pojkvän.
 • Yrke: Egentligen inget. Satsar på en hoppkarriär.
 • Bästa häst: Levis de Muze (BWP hingst, f-11 e Elvis Ter Putte u Heroine de Muze-Tinka’s Boy), kallad Porky. Har också La Perla vd Heffink (BWP, sto f-11 e Cooper vd Heffink-Hades vd Heffink) och l’Artiste de Toxandria (BWP val f-11 e Toulon-Kashmir van Schuttershof),
 • Förebilder: Marcus Ehning och Rolf-Göran Bengtsson.
 • De som betytt mest för mig: Mina föräldrar som gjort min satsning möjligt, inte minst flytten från Grekland.
 • Aktuell: Vann publikens hjärtan vid EM i Riesenbeck.
 • Största meriten: Seger i Grand Prix i Deauville med La Perla och EM-final med Levis de Muze.
 • Styrka: Att kunna kommunicera med hästarna och rida dem på deras vis.
 • !: Mamma Hannah Mytilineou var den som köpte SWB-stoet Bianca, och red henne i flera år innan Steve Guerdat tog över tyglarna.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden