Hoppning
26 augusti 2021 11:50
Ridsportplus

Casanova Hästak såld till OS-ryttare

Ny ryttareHingsten Casanova Hästak har gjort kometkarriär i Sverige – både på tävlingsbanan och bocken. Nu har den coola hingsten med den omtalade bakbenstekniken lämnat Sverige och ska tävla under ny flagg. "Det är dubbla känslor", säger Anders Kjellson. Köparen slog även till på en häst från Grevlunda.

Casanova Hästak såld till OS-ryttare
Fanny Kullmyr på Casanova och Hästaks Anders Kjellson. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hingsten Casanova Hästak (f-13 e Cosmeo u Diana e Diamant de Semilly) ropades in som 3-åring på auktion i Danmark. Han hade inte ”efternamnet” Hästak vid tillfället, men Anders och Christina Kjellson var snabba med att lägga till det. Karriären har därefter gått som en kanonkula. Både på tävlingsbanan och på bocken. I fjol vann han SWB Stallion Trophy och var årets högst listade 7-åring. Samtidigt har han varit en av Sveriges mest använda hingstar med 600 betäckta ston.

Nu har hingsten med den starkt nedärvda bakbenstekniken och det coola lynnet gjort sina sista språng i Sverige för den här gången. Casanova är nämligen såld till grekiska Hannah Mytilineou, som ridit OS för Grekland. Hon är dock baserad i Belgien där även dottern Ioli Mytilineou är hoppryttare.
– Meningen är att mamman ska rida honom till att börja med, sedan kanske dottern ska ta över. Sista ordet är nog inte sagt ännu, berättar Anders Kjellson på telefon från ett blåsigt Champion of The Youngsters på Grevagården.

Hannah Mytilineou är ett välkänt namn i hoppvärlden, men det är dottern Ioli Mytilineou som just nu rider de höga klasserna. Senast för några veckor sedan tog hon en trestjärnig GP-seger i franska Deauville med hästen La Perla Vd Heffinck.

Casanova är framme i Belgien sedan en vecka tillbaka. Första provridningen skedde hos Hästak i småländska Älmeboda. Därefter ville Mytilineou även prova honom på en annan bana än hemma och det fick hon göra på Grevlundagården.
– Hon ville prova honom på något annat ställe än hemma för att se hur han reagerade då. Men han bryr sig ju inte, så det gick fantastiskt bra, säger Anders Kjellson.

Förmedlades av Lisen och Peder

Det var också tack vare Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson som Casanova fick sin nya ryttare.
– Det var Lisen och Peder som hade kontakt med henne och som hade rekommenderat Casanova. Oftast vet man ju inte själv när någon i Grekland letar häst, och då är detta väldigt bra, menar Anders Kjellson.

– Det är en del av vår verksamhet att vi också förmedlar hästar, berättar Lisen Bratt Fredricson, även hon med vinden i håret från Grevagården.
– Det är ändå kul att den kommer till någon som satsar lite. De har även en godkänd hingst till, Levis De Muze, som går väldigt bra i 1,60, fortsätter hon.

Hannah Mytilineou slog även till på en häst från Grevlunda, nämligen Por Favor van’t Roosakker (SWB val f-15 e For Pleasure-Kashmir van’t Schuttershof, uppf Marc Kluskens), som kom tvåa i 6-årschampionatet i Falsterbo.

I stallet på Grevlunda står Thelma Hästak (SWB sto f-12 wHeartbeat-Comes van de Heffinck) som sedan i höstas är en av Peders kommande stjärnor.

”Dubbla känslor”

Anders Kjellson är glad över försäljningen, men samtidigt lite tagen.
– Det är lite speciellt med en sådan här häst som vi har gjort en sådan fantastisk resa med. Både tävlingsmässigt och att han har betäckt så mycket. Mycket har kretsat kring honom och det är klart att det är dubbla känslor. Men vi lever ju på det här och det var rätt tid att sälja nu.

Casanovas box i Älmeboda har redan tagits i besittning – av sonen, bruksprovsvinnaren och kronprinsen Zezar Hästak (f-17 e Casanova Hästak-Cabachon).
– Alla i stallet var överens om att han skulle ha Casanovas box, säger Anders Kjellson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden