MiljöLinköping Horse Show är en av nyheterna detta tävlingsår. Tävlingen sätter hållbarhet i fokus. "I hästvärlden är vi inte jättebra på att tänka på miljö och hållbarhet," säger Sofia Bengtsberg i arrangörsgruppen. Här finns också tips hur tävlingar kan bli mer hållbara.
Hållbarhet i fokus på ny stortävling
Tävlingarna i Linköping pågår 27–29 juli och 1–5 augusti, och det är under augustiveckan som hållbarhet och miljö blir ett huvudtema. Arrangörerna har fått 300 000 kronor i bidrag från Sida för att föra in FN:s Agenda 2030 i hästvärlden.
− Hållbarhet handlar inte bara om att inte slänga plast i naturen, utan det handlar även om sådant som ekonomi och jämställdhet, säger Sofia Bengtsberg, som driver Staby gård ridcenter, vilket blir platsen för tävlingarna.
Inom hästvärlden är vi inte jättebra på att tänka miljö och hållbarhet. Sofia Bengtsberg.
I Agenda 2030-tältet blir det flera föreläsningar och paneldebatter, om bland annat hållbart resande i hästvärlden, om hur hästgödsel kan bli en resurs, och om hur energi- och vattenförsörjning kan förändras i framtidens stall.
− Vi kommer också att ha en framtidsspaning om hållbar hästnäring. Inom hästvärlden är vi inte jättebra på att tänka miljö och hållbarhet, säger Sofia Bengtsberg.
− Vi gör allt för hästens bästa, men vi är rätt så konservativa, och vi behöver utvecklas och ta in nya influenser på det här området.
Sofia Bengtsberg nämner anläggandet av fibersandbanor som ett exempel.
− De är jättebra, men kräver enorma mängder vatten, och det kanske man inte tänker på i förväg.
Svenska Ridsportförbundet gjorde för ett par år sedan ett material om hållbarhet i hästvärlden, som Sofia först nyligen blev medveten om.
− De borde lyfta fram det materialet mycket mer.
Tips för hållbara tävlingar
- Uppmana deltagare till samåkning. Varför inte sänkt startavgift för dem som samåker?
- Porslin, glas och riktiga bestick i cafeterian i stället för engångsmaterial. Måste ni ha engångsmaterial så köp sådant som kommer från återvunnit material.
- Källsortera. Sätt upp rikligt med soptunnor för olika sorters material. Etablera samarbete med Returpack som levererar returkärl.
- Servera närodlat och ekologiskt i cafeterian, och erbjud vegetariska alternativ.
- Dela inte ut startlistor i papper. Sätt istället upp dataskärmar för startlistor och resultat.
- Välj hederspriser med omsorg. Dela ut ekologiska morötter i stället för blombuketter.
- Välj profilkläder till ryttare och funktionärer som tagits fram med hänsyn till hållbarhet.
Det finns också mycket du kan göra för att ditt stall och din hästhållning ska bli mer hållbar.
Källa: Hästen och hållbar utveckling, ett material framtaget av bland andra Svenska Ridsportförbundet och Lövsta Stuteri
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på