Sverige
16 juli 2018 16:59

Handfasta tips för bättre miljötänk i stallet

MiljöDet finns mycket häst- och stallägare kan göra för att minska sin miljöpåverkan. Här finns massor av tips för en mer hållbar stallmiljö.

Handfasta tips för bättre miljötänk i stallet
Vad händer med hästskorna i ditt stall? Foto: Fredrik Jonsving

Linköping Horse Show är en av nyheterna detta tävlingsår. Tävlingen sätter hållbarhet i fokus.

Det har Ridsport berättat om i den här artikeln där det också finns massor av tips för mer hållbara tävlingar.

Men hållbarhetstänket behöver inte stanna på tävlingsplatsen. Det kan följa med till stallet också.

Så kan du tänka hållbart i stallet

  • Spara energi. Byt till grön el, sätt upp lågenergilampor i stall och ridhus, använd rörelsedetektorer för att spara på belysningen. Håll dörrarna stängda till sadelkammare och andra uppvärmda utrymmen. Vill du tänka större, sätt upp solpaneler på taket.
  • Spara på transporter. Samåk till träning och tävling. Gå med i ett forum på nätet för samåkning, eller be tränaren komma till dig i stället för att du och hästen ska åka till tränaren.
  • Återvinn. Hästskor kan lämnas till metallåtervinning, och silageplast likaså.
  • Köp närodlat. Köp lokalt producerat grovfoder. Undvik att köpa kraftfoder med soja som proteinråvara. Om hästen behöver mer protein så går det utmärkt att ersätta den med till exempel hetluftstorkad lucern, som dessutom har fördelen att vara ett grovfoder.
  • Ta hand om gödseln. Hästgödsel innehåller mängder av näringsämnen och det allra bästa är om gödseln kan användas som jordförbättringsmedel. Halm och torv är de miljömässigt bästa strömedlen medan spån kräver lång mellanlagring innan det kan användas som jordförbättring.
  • Laga täcken. Det går åt sex kvadratmeter tyg till ett täcke. Det sker också en stor miljöpåverkan när textil produceras och transporteras.
  • Ta bort engångsmaterial. Använd muggar av porslin i stället för plast vid fikat i stallrummet. Ställ undan våtservetterna och tvätta med svamp i stället.
  • Spara på vatten. Sätt in snålspolande munstycken i spolspiltan. Skölj av hästen med hink och svamp i stället för med vattenslang. När du anlägger ny ridbana, fundera över bevattningsbehovet innan du bestämmer dig för utformningen.
  • Fråga efter hållbara produkter. Det är svårt att hitta ridkläder, hästtäcken och schabrak som är miljömärkta, men kravet ökar på försäljarna om kunderna frågar efter det.

Källa: Hästen och hållbar utveckling, ett material framtaget av bland andra Svenska Ridsportförbundet och Lövsta Stuteri

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden