Ponny
24 januari 2019 17:20
Ridsportplus

Hammarströms EM-guldponny hos irländsk ryttare

GuldponnynI somras tog Ingemar Hammarström och Ocean des As EM-guld. Nu tävlas ”Olle” av en irländsk ponnylandslagsryttare och tränas för Cian O'Connor, men han kommer att komma tillbaka till Sverige. Anna Hammarström och irländska Kate Wachman berättar om planerna.

Hammarströms EM-guldponny hos irländsk ryttare
Ingemar Hammarström och Ocean des As i ärevarvet efter EM-guldet. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I augusti satte Ingemar Hammarström och Ocean des As (SF val f 2002 e Vert et Rouge) punkt för Ingemars framgångsrika ponnytid på bästa sätt: EM-silver i lag och ett individuellt EM-guld efter ett rakt igenom felfritt mästerskap.

– Nu är jag redo att lämna över Olle. Vi har gjort allt vi kan göra, sa Ingemar då till Ridsport.

Ingemars mamma Anna Hammarström berättade att lillasyster Ellen, som också samlar på sig framgångar på ponny, kommer att ta över Olle. Det dröjer dock lite till. Olle är under det här året utleasad till irländska familjen Wachman. Såväl Tom som Max Wachman gick till final på ponny-EM, där Max slutade tvåa efter Ingemar. Det är Tom, som blir 14 i år, som har Olle under det här året och de gjorde sina första internationella starter i slutet av 2018.

– De ska ha honom till EM och sedan kommer Olle tillbaka till oss. Vi har haft kontakt med familjen en längre tid och tycker mycket om dem. De har ett professionellt upplägg, vilket man inte minst ser på exempelvis EM-silvret, så det kändes som ett naturligt val, säger Anna Hammarström.

Ridsport
Ekipaget har många framgångar på sin meritlista. Här är de på väg mot seger i Falsterbos ponny-GP 2017. Foto: Roland Thunholm

Varför valde ni att leasa ut Olle?
– Ellen ska ju rida honom sedan, men hon är bara elva år och får inte tävla internationellt med D-ponny än. Ellen har bland annat två B-ponnyer och det här året, när hon varken är för stor eller för liten så att säga, är kanske det året hon kommer att som roligast med dem. Det vill vi inte ta ifrån henne, säger Anna och berättar att Ellen även har börjat rida häst.

Hur länge har Olle varit hos familjen Wachman?
– Han åkte någon månad efter EM, direkt från Tyskland där han stod innan. Vi känner stort förtroende för familjen och det känns som ett väldigt bra upplägg.
– Vi har mycket kontakt och jag får bilder nästan dagligen från Kate Wachman.

”Underbar ponny”

Kate Wachman, mamma till de irländska ponnylandslagsryttarna Max och Tom, berättar mer än gärna om sin tillfälliga svenska familjemedlem.
– Vi är verkligen glada över att ha honom det här året. Han är en riktig drömponny – helt underbar, säger Kate och bubblar nästan över när hon beskriver hur fantastisk Olle är.

Han är en riktig drömponny – helt underbar.

Hur ser vardagen ut för Tom och Olle?
– Vi har ponnyerna på Coolmore, som är mina föräldrars gård. Den ligger ungefär 20 minuter från där vi bor och vi är förstås där varje dag, säger Kate och berättar att Tom tränar för Cian O’Connor.
– Cian älskar ponnyn – Olle är en riktig atlet och så otroligt rutinerad.

Vad betyder det för Tom att ha Olle under ett år?
– Det är verkligen en otrolig möjlighet att få rida en sådan ponny och få lära sig så mycket. Tom ser upp till Ingemar som ryttare och är så glad över att får rida Olle, som vi alla tycker så mycket om.

Vad är planen för den här säsongen?
– Tom, som fortfarande bara är 13 år, lär sig väldigt mycket och bygger upp relationen med Olle. Vi ska tävla i Spanien under mars och sedan tar vi det därifrån. Tom skulle gärna tävla på toppnivå med Olle, men vi får se lite mer framöver. Tom kommer förstås att göra sitt bästa och kommer att få många fina stunder med ponnyn.

Efter EM i augusti kommer alltså Olle hem till Sverige och familjen Hammarström i skånska Höllviken. Då är det dags för Ellen att ta över och från och med höst lär sannolikt duon börja synas på de svenska hoppbanorna.

Ingemar Hammarström rider vidare som junior på häst – läs mer om det i artikeln där han rankas som det hetaste framtidslöftet 2019 (länk).

Cian O’Connor film med Tom Wachman och Ocean des As:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden