Sport
22 januari 2019 15:34
Ridsportplus

Ridsport listar: Hetaste framtidshoppen 2019 i hoppning

Del 3Ridsports experter listar de hetaste unga löftena inför säsongen 2019. Tredje gren ut är hoppning – spana in namnen att hålla koll på och läs om den guldvinnande listettans nya EM-mål, nu på stor häst.

Ridsport listar: Hetaste framtidshoppen 2019 i hoppning
Foto: Eventingphoto.com och Rui Pedro Godinho

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Reporter Christel Behrmann: ”Ponnybarnen har blivit stora. Flera av dem, inte minst Ingemar Hammarström och Kajsa Björe, har nu definitivt tagit klivet upp på stor häst. Förväntningarna på dem är höga. Och det finns fler – 2018 års juniorklasser har varit härligt välmatade. Förhoppningsvis får de många lovande ungdomarna den stöttning de behöver, inte minst med det otroligt viktiga grundjobb som behövs för att talangen ska kunna få utlopp i bra prestationer. Och för att kunna växa upp till nästa generations toppryttare.”

Fei Pony European Championships 2018 - Bishop Burton College
Ingemar Hammarström och ”Olle” var felfria i alla fem omgångar
som ledde fram till guldmedaljen i ponny-EM. Foto: FEI

Hetast 2019: Ingemar Hammarström

Det har handlat mycket om hela familjen Hammarström under året. Men det är Ingemar som har stått främst, med triumfen i ponny-EM. Nu siktar han vidare, mot EM på stor häst.

Segern i ponny-EM gav eko och Ingemar Hammarström har hyllats på alla håll. I fem tuffa omgångar i Bishop Burton var Ingemar och Ocean des As, ”Olle”, ensamma om att vara helt felfria. När Ingemar skar mållinjen efter den sista rundan innebar det det definitiva slutet på ponnytiden och starten på karriären på stor häst.

Målet inför nästa år är dock detsamma:
– Det är EM med Captain Sparrow som gäller.

Vore kul med GHS

Det finns en hel del andra roliga tävlingar på vägen, inte minst Morgondagens vinnare i Scandinavium, i samband med världscupfinalerna i hoppning och dressyr i april.
– Jag har inte satt upp Scandinavium som något mål nästa år. Men det är klart, det vore skitkul att rida där. Det är en bra tävling och sådana gillar jag, säger Ingemar.

Han är i vilket fall på god väg att kvala dit. Han har redan vunnit ett av kvalen, i Karlshamn med just Captain Sparrow. Falsterbo måste han däremot avstå, i alla fall om han når årets huvudmål. Som så ofta krockar Falsterbo med EM. I år går mästerskapen i Zuidwolde i Holland.

Ingemarguldmvk3
Mamma Anna Hammarström hejade förstås från sidan av banan när Ingemar red för EM-guld. Foto: Madeleine von Koch

Egentligen har Ingemar bara haft en riktig motgång under året – inomhus-SM i Helsingborg. Ingemar låg i medaljläge men rev det allra första hindret i finalen.
– Klart att jag blev jättebesviken, medger han.
– Det är aldrig roligt att riva, särskilt inte det första hindret i en viktig final.

Fram till i höst har Ingemar haft sina tre bästa hästar hos Holger Holzer i Tyskland och åkt ner och tävlat och tränat varannan vecka. Men nu finns alla hästar hemma på gården utanför Höllviken. Här har Ingemar och hans ridande syskon alla möjligheter, med funktionell anläggning och nybyggt ridhus.

Vill känna på 1,45

Två dagar i veckan är det markarbete/hoppträning för Maria Gretzer, en gång i veckan tränar Ingemar och lillasyster Ellen för Bo Jenå.
– Det fungerar fantastiskt bra och det är väldigt roligt att känna att man utvecklas,
säger Ingemar.

Han har redan gjort ett antal starter i 1,40-hoppning. Den nivån tänker han fortsätta på ett tag till.
– Jag vill att 1,40 ska sitta jättebra, att det känns riktigt stadigt. Men visst, det hade varit väldigt roligt att någon gång nästa år känna på 1,45-klasser.

Faktaingemar

Fler utropstecken att hålla ögonen på 2019:

Alice Tapper Cougar Q-4034
ALICE TAPPER
Ålder: 20.
Bor: Märsta.
Bästa häst: Doge Dogelito (SWB val f -08 e Hip Hop u Come Fleure e Comefast xx, uppf Eleonor Gustafsson, äg Lasse Tapper).
Bästa resultat 2018: Vann YRSM utomhus på Cougar Q, trea i Runstens GP med Doge Dogelito.
Motivering: Alice har motsvarat alla förväntningar under året samt blev framröstad som Årets
komet av Ridsports läsare. Debuterade 1,55 med Doge Dogelito vid ute-SM med fyra fel i en klass där ingenvar felfri. Alice uppnådde målet att rida i Scandinavium; hon blev dessutom ”uppgraderad” och fick rida U25-klasserna. Foto: Pernilla Hägg
Ottilia Lundgren Ti Quenta B Dubbla Medaljer-4270
OTTILIA LUNDGREN
Ålder: 18.
Bor: Lerum.
Bästa häst: Ti Quenta B (Holst sto f -03 e Quebec u Liubertina B e Libertino I, uppf Hermann Blohm, äg Anders Lundgren).
Bästa resultat 2018: JSMguld utomhus med Melker af Herred.
Motivering: Precis som de övriga ungdomarna i svensktoppen är Ottilia mycket seriös i sin satsning.
Hon vann kvalen till både junior- och young riderfinalerna i Scandinavium. I nationshoppning i Hagen var hon dubbelnolla. Hon har i många år tränat för Anna Emanuelsson och Ottilia förväntas bli en stabil ryttare i young rider-gänget. Foto: Pernilla Hägg
Dressyr
JANELLE LARSSON
Ålder: 16.
Bor: Helsingborg.
Bästa häst: Staralmé Esc Z (Zang val f -05 e Stakkato-Ramiro, uppf Franz-Josef
Jansen, äg Magdalena Larsson).
Bästa resultat 2018: Femma på JEM, JSM-silver och trea i Young Rider Krafft Cup.
Motivering: Janelle har tagit för sig, precis som alla hoppades inför året, vilket inte minst femteplatsen på JEM visar. Stöttningen från
mamma Magdalena och tränaren sedan många år, Sofie Thurdin, ger kontinuitet. Janelle blir allt stabilare och säkrare. Räkna med mästerskapsdeltagande även 2019. Foto: Roland Thunholm
Ridsport, Hoppning
KAJSA BJÖRE
Ålder: 16.
Bor: Eskilstuna.
Bästa häst: Fine Emmely (Hann sto f -08 e For Edition I u Esther e Escudo I, uppf Anke Brandes, äg Jacobsbergsstuteri, MÄLAB, Alain Storme).
Bästa resultat 2018: Kvalade till både Scandinavium och Falsterbo.
Motivering: Efter ännu ett missat EM (skadad ponny) har Kajsa lämnat ponnyridningen definitivt och förbundskaptenen Svante Johansson tänker hålla ögonen på henne. Kajsa har flera bra hästar i stallet – Jitske van het Kastanjehof, Ballyshan Copa Cabana, Holliday KLG och Little Grace. Satsar stenhårt, med JEM som mål för året. Foto: Roland Thunholm

I kommande del listas de hetaste namnen inom ponny.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden