Sport
20 januari 2019 09:56
Ridsportplus

Ridsport listar: Hetaste framtidshoppen i fälttävlan

Del 2Ridsports experter listar de hetaste unga löftena inför säsongen 2019. Andra gren ut är fälttävlan – spana in namnen att hålla koll på och läs om listettans fortsatta satsning hos världsstjärnan.

Ridsport listar: Hetaste framtidshoppen i fälttävlan
Foto: Eventingphoto.com och Rui Pedro Godinho

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Reporter Annelie Frank: ”Jämnheten i prestationerna och förmågan att
kunna toppa formen inför mästerskap har vägt tungt i uttagningen av Sveriges hetaste framtidshopp i fälttävlan. Men även möjligheten att satsa vidare mot nya utmaningar och en förmåga att utmana svenska landslagsseniorena på tävling har också vägts in.”

 

Sofia Sjöborg (swe)
Sofia Sjöborg satsar på att rida sitt sista YREM med DHI Mighty Dwight. Foto: www.eventingphoto.com

Hetast 2019: Sofia Sjöborg

Sofia Sjöborg och DHI Mighty Dwight var bäst individuellt i det svenska bronslaget på YREM. Det resultatet och satsningen hos världsstjärnan Michael Jung gör dem hetast i svensk fälttävlan just nu.

20-åringen har varit baserad hos Jung, någon timmes bilresa utanför Tyskland, i två år nu. Den tiden har betytt mycket för hennes utveckling.
– Det har varit en fantastisk möjlighet för mig att se och lära av den bäste och bygga upp mitt eget system inför framtiden, säger hon.

Sofia Sjöborg började rida fälttävlan efter att ha blivit inspirerad av sin kusin Hedvig Wik Sjöborg.
– Jag har alltid ridit och så var jag med henne på några tävlingar i fälttävlan. Jag tyckte att det såg roligt ut och sedan började snöbollen rulla utan kontroll…

Sofia Sjöborg
Sofia närmar sig senioråldern. Foto: Privat

Framgångarna förra året, med lagbrons på YREM, genomförande av sina första CIC3* och flera placeringar i CIC2*, var inte de första för Sofia Sjöborg. Hon har funnits med i den svenska eliten i sin åldersgrupp sedan juniortiden och tillsammans med DHI Mighty Dwight tog hon ett individuellt brons på JEM 2016.

Fler hästar

Ekipaget har gjort fyra EM i rad för Sverige. Men Sofia Sjöborgs karriär står inte och faller med den 13-årige valacken. Hon har tillgång till flera kapabla hästar, bland andra Cooley Cosmopolitan Diamond (ISH val f -11 e Katy Murphy-Serpent Princess, uppf okänd, äg Juliet och Sofia Sjöborg) som har varit placerad i CCI1*, och Bryjamolga vh Marienshof Z (Zang sto f -11 e Bamako de Muze, uppf Marienshof Stal, äg Juliet och Sofia Sjöborg) som har varit placerad i CIC2*.

Under sin tid hos Jung har hon även fått rida hans hästar.
– När mina egna hästar tar det lugnt på vintern rider jag både hans och mina hästar, när sedan säsongen är i gång har jag fullt upp med mina egna, säger Sofia Sjöborg.

Hennes plan för 2019 är att stanna kvar hos Michael Jung, debutera i nuvarande CCI3* med DHI Mighty Dwight samt rida sitt sista YREM innan hon blir senior.
– Men med hästar kan planerna ändras hela tiden.

Sofia Sjöborgs starka sida som fälttävlansryttare är terrängmomentet.
– Jag är lycklig över att ha sådana fantastiska terränghästar. Min svaga sida är dressyrmomentet. Jag behöver bli modigare där, och börja rida mina hästar i stället för att vara en passagerare.

Hennes målsättning på sikt är glasklar:
– En dag vill jag ha en plats i seniorlandslaget.

Screen Shot 2019-01-19 At 21.21.43 Copy

Fler utropstecken att hålla ögonen på 2019:

Vendela Eriksdotter Rubin - Vienna Imperial Fj-9708(1)
VENDELA ERIKSDOTTER RUBIN
Ålder: 19 år.
Bor: Lundens gård, Långås.
Bästa häst: Vienna Imperial (DWB sto f -05 e Clearway-Carry, uppf Susanne o Henning Riedel, äg Lundens djurhälsa, Ylva Rubin o Erik Lindahl).
Bästa resultat 2018: Ingick i det svenska bronslaget på YREM.
Motivering: Mästerskapsmedaljerna har trillat in för 19-åringen under 2018 och hon har satt seniorerna på plats både på Breeders för 6-åringar och NM med segrar. Det blev också YRSM-guld. Hon var med på denna lista även förra året och har efter det etablerat sig på nuvarande tvåstjärnig nivå. En mångsidig ryttare med ett bra team omkring sig med dressyrmomentet som en extra styrka. Foto: Fredrik Jonsving
Ridsport
SOFIA ANDERSSON
Ålder: 20 år.
Bor: Jung i Västra Götaland.
Bästa häst: Gardenia R (SWB sto f -08 e Jaguar Mail-Landlord, uppf Hans Rosenqvist, äg Christina Andersson).
Bästa resultat 2018: Ingick i det svenska bronslaget på YREM, individuellt på 15:e plats.
Motivering: Tillsammans med Gardenia R har Sofia Andersson varit placerad i alla sin tvåstjärniga starter utom en under 2018. Det tyder på en jämnhet och en hög lägstanivå, detta tillsammans med en häst som hon har utbildat själv. Hon har även fler hästar att tävla. Siktet är inställt på att etablera sig på nuvarande trestjärnig nivå och att rida ytterligare ett YREM 2019. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
LINA FORSBERG
Ålder: 19 år.
Bor: Halmstad.
Bästa häst: Kaizen (SWB val f -08 e Caressini L-Nocturne, uppf Johan Björk, äg Marie Forsberg).
Bästa resultat 2018: Ingick i det svenska bronslaget på YREM.
Motivering: En YREM-medalj under sitt första YR-år och en seger och en andraplats i nuvarande CIC2* mot seniorer är väl så goda resultat. Rutin, hästmaterial och motivation – allt finns på plats för att Lina Forsberg ska fortsätta sin utveckling. Planen är att ta steget upp till nuvarande trestjärnig nivå med både Kaizen och Caloj. Den sistnämnde har varit skadad under fjolåret. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
ALICE ANDERSEN
Ålder: 17 år.
Bor: Flyinge.
Bästa häst: Lavendel (SWB sto f -05 e Lavirco-Alpen Fürst, uppf Anders Carlsson, äg Jon Andersen).
Bästa resultat 2018: Ingick i det svenska femteplacerade laget på JEM, placerad i CIC2*.
Motivering: Alice Andersen har levererat jämna resultat under året och börjar samla på sig internationell mästerskapsrutin då hon gjorde sitt tredje JEM. Hon ingick även i segerlaget på lag-SM. Hon är kvalad till både JEM och YREM 2019 och har även en yngre förmåga i stallet. Siktet är ambitiöst inställt på JEM-medalj under 2019. Foto: Roland Thunholm

Hetaste framtidslöftena inom dressyren hittar du här.
I kommande delar listas de hetaste namnen inom hoppning och ponny.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden