Dressyr
17 november 2020 10:50
Ridsportplus

Han har fem uppfödningar till UVM: ”En kvalitetsstämpel”

MästerskapJo, han har haft med uppfödningar på unghäst-VM i dressyr tidigare. Men i år är hela fem av dem nominerade till mästerskapet. "Det händer nog en gång i livet," säger uppfödaren Tobias Hansson, som här kommenterar alla sina VM-hästar. "Det gemensamma för dem är att de alltid kämpar."

Han har fem uppfödningar till UVM: ”En kvalitetsstämpel”
Uppfödaren Tobias Hansson laddar för årets ungshäst-VM i dressyr. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den intensiva fölnings- och betäckningssäsongen är över på Västra Hoby stuteri.
– Den tiden på året är jag väldigt asocial, säger Tobias Hansson.

Det är ju det man föder upp hästar för, för att få se dem tävla och leverera, att få njuta frukterna av sitt avelsarbete. Tobias Hansson

Toppuppfödaren brukar ta igen sin asociala period med att åka till sina hästar som är utstationerade hos olika ryttare i Tyskland, Sverige och Danmark regelbundet.
– Det normala är att jag är väldigt engagerad i deras träning och vill gärna följa dem på plats. Men det har ju varit svårt i år med alla restriktioner. Det känns tråkigt men det är ju ingenting att göra, säger Tobias Hansson.

Han är van vid otaliga segrar i unghästklasser. I årets Breeders blev det till exempel två segrar genom Springbank VH II och Mr Grey VH.

UVM flera gånger

Han har också haft uppfödningar med på unghäst-VM flera gånger. Men i år kommer hela fem hästar från Västra Hoby stuteri.
– Det händer nog en gång i livet. Nu får vi hoppas att det bli av, men det är ju inget man kan påverka själv. Vi har fått signaler om att arrangörerna gör allt de kan. Och ryttarna följer sin plan utifrån att det blir ett UVM, säger Tobias Hansson.

Även om det blir av i tyska Verden 9-13 december är det inte säkert att Tobias Hansson kan vara på plats. Det beror på smittläget och restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19.

”Se dem tävla”

Det föddes tio levande föl på Västra Hoby stuteri i år, och elva ston går dräktiga. Många hästar säljs som unga, men Tobias Hansson vill också behålla en del och följa dem nära i sporten.
– Det är ju det man föder upp hästar för, för att få se dem tävla och leverera, att få njuta frukterna av sitt avelsarbete. Och det är egentligen lika mycket värt även om man inte äger hästen längre.

Förra året slutade Springbank VH II femma på UVM.
– Visst var vi lite besvikna att det inte blev medalj, men målet var att bli topp-5 och det nådde vi. I år hoppas vi att han kan klättra något pinnhål, men det är en extremt bra årgång och mycket hänger på dagsform – både hos honom och hos de andra.

Utöver det hoppas han på att i alla fall en till av ”hans” hästar kommer till final.
– Men det är så svårt att ta sig dit. Jag tror inte folk förstår det. Om hästarna sätter allting ska det räcka, men det är så otroligt små marginaler.

Bästa minnet

Uppfödarens bästa minne från unghäst-VM är från 2015 då Springbank I tog sig direkt till final med fantastiskt resultat i första kvalet.
– Det var otroligt häftigt. Sedan blev han lite spänd i finalen.

Valet av ryttare till hans hästar är oftast ett medvetet matchande.
– Det måste vara skickliga ryttare först och främst. Sedan tittar jag på deras egenskaper och försöka passa ihop det med respektive häst.

Vad betyder ett unghäst-VM för dig som uppfödare?
– Att ha hästar med där är en kvalitetsstämpel. Det är ingen jättekommers just där, men det är ett bra skyltfönster för hästarna.

Tobias Hansson om sina UVM-nominerade uppfödningar

Ridsport
Camilla Axelsson och First Lady VH (31) landade på andra plats två gånger om vid Breeders som 3-åring – tvåa i Kungakannan och tvåa bland alla 3-åringar. Foto: Roland Thunholm

First Lady VH (SWB sto -15, e Fürstenball-Cashmir, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Lexner-Jonsson Rid AB). Rids av Jacob Nörby Sörensen.

– Hon såldes på fölauktionen. Det är lite extra kul att se att det blir resultat av det. Hon var väldigt trevlig som fölunge, vacker som en dag. Det har hon fortsatt att vara. Hon har tre fina gångarter, ultramodern typ. Och hon glänste verkligen på uttagningen.

Mrgreyärevarv
Mr Grey VH och Jessica Lynn Thomas strålade i kapp under ärevarvet efter segern i årets Breeders Trophy. Foto: Roland Thunholm

Mr Grey VH (val -15, e Grey Flanell-Dalwhinnie, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB). Rids av Jessica Lynn Thomas.

– Han har redan gjort så mycket, som ett jättefint 3-årstest och vunnit Breeders. Och det var riktigt läckert när han vann i Scandinavium. Att han är bra visste vi men de ska ju leverera när det väl gäller också och Scandinavium är en så speciell arena. Han vill alltid jobba, har lätt för samling och tre fina gångarter. Skritten är otroligt bra.

Bowmore1
Sandra Sterntorp och hingsten Bowmore VH. Foto: Roland Thunholm

Bowmore (hingst -14, e Skovens Rafael-Akribori, uppf Torsten Hansson Häst AB, äg Västra Hoby Stuteri AB). Rids av Sandra Sterntorp.

– Han föddes det året min pappa [uppfödaren Torsten Hansson, reds anm] dog men pappa hann aldrig träffa honom. Det är en häst som har lite nerv, han har Urbino i tredje led. Men han plockar ett pinnhål varje år, han blir bättre och bättre. Han har lätt för byten och samling, är reaktionssnabb och arbetsvillig. Han är av lite mindre modell än de andra. Det bästa han har gjort var när han vann Scandinavium i våras. På Breeders gjorde han lite för många byten men slutade ändå trea.

A74q0118-2
Springbank II VH är en av hästarna från Västra Hoby stuteri som är nominerade till UVM. Foto: Roland Thunholm

Springbank II VH (hingst -14, e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Helgstrand Dressage A/S och Kristina Hennix). Rids av Bettina Jeager Jensen.

– Han gör mig aldrig besviken. Han har gjort så mycket och vunnit så mycket men fortsätter att utvecklas. Det är en häst utan dess like, framförallt hans mentala inställning. Han har ett sådant självförtroende.

Sandra Sterntorp - Darthula VH (SWB sto f-13 e Dalwhinnie u Colette VH (31) e Corrado WL, uppf Västra Hoby Stuteri AB)
Sandra Sterntorp med Darthula VH. Foto: Roland Thunholm

Darthula VH (SWB sto -13, e Dalwhinnie-Corrado WL, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Stall Säthälla AB). Rids av Sophia Skobe Rosén.

– Hon gick UVM med Sandra Sterntorp förra året och placerade sig i lilla finalen. Jag sålde henne för ganska exakt ett år sedan. Det är en riktig liten prinsessa. Hon är söt och hon vill alltid kämpa. Det är gemensamt för dem, att de alltid kämpar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden