Dressyr, Ponny
14 februari 2019 12:34
Ridsportplus

Hannah satsar vidare på större ponnyer – ny hingst i stallet

Rider godkända hingstarEfter fem framgångsrika år med Moelgarnedd Montana är det dags för Hannah Regosa att rida större ponnyer. I stallet har hon en dansk topponny, och i Halmstad tävlingsdebuterade hon på Inspi(red) Justice. Ridsport har pratat om framtiden med 14-åringen som hellre rider hingstar än ston.

Hannah satsar vidare på större ponnyer – ny hingst i stallet
Hannah Regosa har haft en lång och framgångsrik karriär på welshhingsten Moelgarnedd Montana RW 114. Nu väntar nya utmaningar med ridponnyhingsten Inspi(red) Justice RP 185. Foto: Jenny Schwieler Staaf/Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Halmstad blev det en favorit i repris för Hannah Regosa. Precis som förra året inledde hon säsongen med att ta hem en seger vid årets första observationstävling – då som nu med welshhingsten Moelgarnedd Montana RW 114 (WSB f-96 e Eyarth Tomahawk-Brockwell Chuckle, uppf D.Ll Williams) (läs mer om tävlingen här).

Men nu börjar den femåriga sagan tillsammans med Montana att se sitt slut. Det är inte för att Montana är för gammal, nej – det är fortfarande gott krut i den 23-åriga hingsten. Hannah börjar däremot helt enkelt bli för lång för honom. Efter tävlingarna i Halmstad började tanken gro om att låta en ny ryttare ta över honom honom.
– Jag tänker att han ska få ett sista hem där han kan få gå lätta klasser med en ny ryttare, och sedan få varva ned och gå i pension, säger Hannah till Ridsport.
– Han behöver en mindre ryttare som inte sätter så mycket tryck i honom.

Montana en fantastisk förstaponny

Hanna Regosa bor i Karlstad och fyller femton senare i år. Hon har haft Montana sedan hon var tio år. Han var redan när hon tog över honom en välmeriterad ponny med ett SM-guld, två SM-silver och två lagsilver från NM i bagaget med de tidigare ryttarna Anna Drugge och Emma Tegelskär.
– Han var en fantastisk förstaponny som gjorde allt han skulle.
Tillsammans med Montana har Hannah haft en lång rad framgångar, bland annat ingick de i de svenska lagen som tog NM-guld både 2017 och 2018, och i fjol tog den en fjärdeplats vid SM.

190213_hannahregosa_moelgarneddmontana_smgavle_jennyschwielerstaaf
Hannah Regosa och Moelgarnedd Montana kom på fjärde plats vid SM i Gävle förra året. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Montana är en liten C-ponny, och sina två sista internationella ponnyår fokuserar nu Hannah istället på sina två större ponnyer. Sedan i fjol rider hon den maxade C-ponnyn Magic Design (DRP sto f-07 e Hilkens Black Delight WE-Golden Dancer, uppf Frerk Rohde), där hon förklarar att det tagit lite tid att hitta varandra.
– Hon har varit lite svår, men nu ska vi åka och tävla i Linköping, säger Hannah.
Magic Design är köpt från Danmark, och Hannah berättar att hon där varit framgångsrik och vunnit vid många tävlingar. I meritlistan finns både medaljer från de danska mästerskapen och hon har både lagguld och lagsilver från NM.

Ny ryttare på Inspi(red) Justice

Ny i stallet är dessutom ridponnyhingsten Inspi(red) Justice RP 185 (ASRP f-08 e Simberg Superman-National Zenith xx, uppf/äg Malin Myrman), som Hannah tävlingsdebuterade med i Halmstad. Justic är en stor D-ponny, och resultatet i Halmstad blev två placeringar och ett godkänt SM-kval för ekipaget.
– Det kändes som en väldigt bra debut, berättar Hannah.
– Justice är en ponny som passar mig oerhört bra. Han är glad och går med på allt. Han gillar det mesta.
– Dessutom är han supersnäll, tillägger Hannah glatt.

190213_amandalindholm_inspiredjustice_smgavle_jennyschwielerstaaf_img_5149
Amanda Lindholm och Inspi(red) Justice vid SM 2018. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Justice har tidigare tävlats framgångsrikt både internationellt och nationellt av Cecilia Berglund Bergåkra med bland annat en fjärdeplats vid SM och start vid ponnyküren i Friends. Förra året tävlades han under en kort period av Amanda Lindholm, som kvalade honom till SM på bara två månader och där tog en tionde plats.
– Amanda blev för lång för honom och tanken var bara att hon skulle rida honom fram till SM, förklarar Hannah som tog över Justice i september.

De är lite lättare att förstå sig på än ston som kan vara väldigt egensinniga.

Inspi(red) Justice, och precis som Montana är han en godkänd hingst. Men att Hannah rider två godkända hingstar är egentligen en slump säger hon.
– Fast å andra sidan är jag kanske lite mer för hingstar, säger Hannah när hon funderat en stund.
– De är lite lättare att förstå sig på än ston som kan vara väldigt egensinniga, säger Hannah med ett skratt.

Doctor Foxx Unghästchampion Doctor Foxx f-2009 e Moelgarnedd Montana u Aida ox e Red Baron ox, med uppf/äg Anne Engqvist. ASRP's riks 2010. Foto Jenny Staaf
Doctor Foxx (ASRP f-09 e Moelgarnedd Montana-Red Baron ox, uppf Anne Engqvist) är en välmeriterad avkomma till Montana. Här med uppfödaren Anne Engqvist vid ASRP:s riksutställning 2010 när han blev unghästchampion. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Montana har inte verkat i aveln under de år som Hannah ridit honom. Kanske får han göra comeback som avelshingst hos nya ägare om det skulle passa. Han har ett drygt 20-tal avkommor efter sig, där Doctor Foxx är den som hittills utmärkt sig mest med BIS-titel på utställning, dubbla utmärkelser på 3-årstest och meriter i hoppning upp till Msv B. Nämnas kan också att Montana haft en framgångsrik utställningskarriär i unga år, och han blev bland annat utsedd till ”Årets Ponny” 2005.

Siktar mot NM med båda ponnyerna

Tränar gör Hannah för Malin Holmgren och Anki Carlsson. Siktet är nu inställt på att ta sig upp på mästerskapsnivå med både Magic Design och Inspi(red) Justice. Målet är att rida NM med någon av dem under 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden