Sportnytt
11 november 2021 13:59

Här är nya verktyget i jakten på dopade hästar

Dopningskontroll− Mig veterligen är det helt världsunikt att använda hund i antidopningssammanhang för att spåra ämnen som gått igenom hästen. Det säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport, om hunden Lykke, troligen den första hund i världen som kan nosa sig fram till dopade hästar.

Här är nya verktyget i jakten på dopade hästar
Dopningshunden Lykke kan vara den första i sitt slag i hela världen. Foto: Svensk Travsport

Under cirka ett års tid har ett projekt pågått där hunden Lykke har utbildats till  antidopningshund. Nu är Lykke redo att gå i tjänst och arbetet att närvara vid riktade oanmälda kontroller påbörjas direkt.

– Tack vare Lykke och hans förare Fia får vi nya och förbättrade förutsättningar att rikta vår provtagning där Lykke markerar att otillåtna substanser kan ha givits till hästen. Det blir som ett nytt sållningsinstrument inför provtagning både på tävling och i träning, säger Mattias Falkbåge, utredningschef på Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Lykke är en 2,5-årig riesenschnauzer som nu officiellt tagit steget in som ett verktyg i antidopningsarbetet inom Svensk Travsport tillsammans med sin förare Fia Mårdfelt. Tillsammans har de gått en specialsökutbildning på Hundcampus och under utbildningen kände Fia att detta vore intressant att testa på hästar och antidopning. Hon tog därför kontakt med Svensk Travsport och ett pilotprojekt inleddes under våren 2021.

Det Lykke gör är sannolikt världsunikt. Han söker nämligen inte bara efter sprutor, burkar eller liknande som kan innehålla preparat som ”vanliga” sökhundar gör. Han söker också efter spår av preparat som kommer ur en häst och alltså redan gått genom kroppen. Han kommer bland annat att söka igenom boxar och urinfläckar både på tävlingsplatser och vid kontroller i träning för att peka ut hästar som kan vara behandlade och därmed bör provtas.

– Lykke har sedan i våras tränats in på flera preparat och vi kommer att träna in fler och fler allt eftersom tiden går. Lykkes kapacitet är stor och för hans känsliga nos finns nästan inga begränsningar, berättar Agneta Sandberg, djurskyddsspecialist på Svensk Travsport.

Mattias Falkbåge poängterar att dopning också är en hästvälfärdsfråga.

− Det skall vara tabu och skamligt att försöka ge sig själv fördelar genom att fuska via dopning. De som försöker dopa, de ska veta att vi jobbar mot dem och vi kommer aldrig sluta arbeta mot dem. De ska känna att vi är där, de ska känna vår närvaro.

Varje år tas 4 000 dopningsprover inom travet, att jämföra med drygt 400 dopningsprover inom ridsporten under ett normalår.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden