Hoppning, Ponny
7 november 2021 10:38

Svenska mästarna korade i Kungsbacka – här är alla medaljörer

KungsbackaSM-finalerna för ponny och children i Kungsbacka är nu över och en hel drös medaljörer är korade. Här är du dagens alla SM-medaljörer.

Svenska mästarna korade i Kungsbacka – här är alla medaljörer
Fyra fingrar för fyra SM-guld – Mathilda Hansson har haft ett framgångsrikt år på både ponny och häst. Foto: Pernilla Hägg

Det har varit en intensiv vecka i Kungsbacka med finaler i SvRF Ungponny, inverkans-SM och SM-kval med stora startfält i samtliga kategorier. Nu har agnarna skiljts från vetet och slutkampen om SM-medaljerna är över för den här gången. Den regerande svenska mästaren Olivia Juréen tog sitt andra guld för året i kategori B medan Stina Löfstrand säkrade den ädlaste valören i kategori C. Selma Staffare tog sitt andra inomhusguld på raken i kategori D medan flerfaldiga SM-medaljören Mathilda Hansson tog hand om guldet i childrenklassen.

Först ut på söndagen var B-ponnyerna där Fredrik Malm hade byggt en utmanande men rytmisk bana med 11 hinder och 15 språng. Hela tio ekipage tog sig till omhoppning, där den regerande svenska mästaren Olivia Juréen var först ut med sin bokstavligen ”flygande drake”, 19-årige Flying Dragon. Ekipaget satte ribban felfritt med tiden 28,95 sekunder.

Sm Medaljörer Kat B-0353
SM-medaljörerna i kategori B med Olivia Juréen i mitten. Foto: Pernilla Hägg

Signe Ekengren gjorde ett rejält försök att klå tiden med sin Blaengwen Kato Star och gick i mål på 29,18 sekunder – men ingen annan var ens i närheten av Olivia och Flying Dragon som därmed tog sin andra guldmedalj för året. Silvret gick alltså till Signe och Blaengwen Kato Star medan Elsa Darlington red hem bronset med sin Lavally Sam på tiden 31,17 sekunder. Lavally Sam tog silver i fjol med Smilla Gardiner, som rider SM-final för children.

– Han är snabb och han är min bästa vän, sa guldmedaljören Olivia Juréen om sin superponny i samband med prisutdelningen.

Olivia-jureén-flying-dragon-1-210812-rt
Olivia Jureén och Flying Dragon på väg mot SM-guldet i somras. Foto: Roland Thunholm

C-ponnyernas final ledde till en spännande omhoppning i två delar. Först red Leiah Cissig och Woodfield Night Light omhoppning om bronset mot Nelly Lindgren och Kiara Li Z. Leiah Cissig såg ut att gå på säkerhet med ”Woody”, som tog SM-guld med storasyster Julia Cissig i somras. Nelly Lindgren gasade på aningen mer och tog hem bronset tillsammans med sin Kiara Li Z.

Därefter satte Stina Löfstrand en säker och snabb runda med Klemens van Orchid’s i omhoppningen om guld och silver mot Valentina JarlLexy. Den senare såg ut att ha kunnat slå tiden men fick ett nedslag och red i mål med ett silver med guldet gick till Löfstrand.

– Jag försökte bara vara nolla, sa Stina Löfstrand om omhoppningen som ledde fram till guldet.

Medaljörer Kat C-9298
Medaljörerna i kategori C. Foto: Pernilla Hägg
Ärevarv Kat D-9833
Det blev ännu ett ärevarv för Sveriges högst rankade D-ponnyekipage. Foto: Pernilla Hägg
Medaljörer Kat D-9848
Glada medaljörer i kategori D. Foto: Pernilla Hägg

Tre ekipage klarade sig med fyra fel rakt igenom i kategori D och fick rida omhoppning om medaljerna. Snabbast var Mathilda Hansson som dock fick ett nedslag med Dynamite Spartacus. Victoria Jensen och D’Angelo Der Lenn var näst snabbast men fick också en bom ner. Guldet gick slutligen till Selma Staffare och Munsboro Meg som satte nollan. Det var andra guldet inomhus på raken för landslagsryttaren.

Mathilda Hansson Rubio Monocoat Electric-0526
Ingen kunde rå på Mathilda Hansson och Rubio Monocoat Electric. Foto: Pernilla Hägg

Åtta childrenryttare gick till omhoppning och där satte Liam Nilsson första nollan med Zäta C. Därefter trillade dock nollorna in tillsammans med allt snabbare tider. Mathilda Hansson gick slutligen segrande ur medaljstriden tillsammans med Rubio Monocoat Electric. Silvret gick till Linnea Åberg-Cronin med Järta (SWB) medan Vera Åkerblom tog hem bronset med Verzace. Mathilda Hansson tog i torsdags även hand om inverkansguldet tillsammans med C-ponnyn Unsphinx D’hurl ’Vent, och har sedan tidigare flertalet SM-medaljer på meritlistan.

Texten uppdateras.

Start- och resultatlistor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden